Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο»

Η απάντηση της Άγκυρας στις αποφάσεις της ΕΕ

Γεωτρήσεις της Τουρκίας

«Η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και θα τις εντείνει», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δε θα επηρεάσουν τις δραστηριότητές της. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά την τρίτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δε θα επηρεάσουν με κανέναν τρόπο την αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο».

«Σε αυτές τις αποφάσεις δε γίνεται καμιά αναφορά στους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα επί των φυσικών πηγών του νησιού και κινούνται σαν να μην υπάρχουν οι Τουρκοκύπριοι, κάτι που αποδεικνύει πόσο μονομερής είναι η ΕΕ στο Κυπριακό θέμα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η απόφαση της ΕΕ αποδεικνύει πως η Ελλάδα και η Κύπρος εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην ΕΕ προς όφελος των δικών τους «μαξιμαλιστικών θέσεων και πως οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν γίνει εργαλείο τους».

Επανέλαβε επίσης πως η τουρκική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της και στην προστασία των ίσων δικαιωμάτων επί των πηγών υδρογονανθράκων.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει από εδώ και πέρα όπως και πριν να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων και θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητές της προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με αυτό η ΕΕ, η οποία από τις 26 Απριλίου του 2004 δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Τουρκοκυπρίους, δεν μπορεί να μας πει τίποτα».

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top