Γονιμότητα γυναικών: Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, μετακομίστε στην εξοχή!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη σύλληψη παιδιού, σύμφωνα με νέα έρευνα

κοιλιά εγκύου

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών, όπως οι γενετικοί και οι ψυχολογικοί. Όμως βάσει ιταλικής νέας επιστημονικής έρευνας, και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επιδρούν σημαντικά στη γονιμότητα των γυναικών. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντόνιο Λα Μάρκα του Πανεπιστημίου της Μοντένα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε κάποια περιοχή με πιο καθαρό αέρα. Όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα τους.

Ειδικότερα, βρήκαν ότι τα τοξικά σωματίδια του αέρα μπορούν να μειώσουν τη δραστηριότητα των ωοθηκών και έτσι να στενέψουν το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη σύλληψη παιδιού.

Οι γυναίκες που ζουν σε επιβαρημένες από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης περιοχές, φαίνεται να έχουν ένα αναπαραγωγικό μειονέκτημα.  Αν μάλιστα οι γυναίκες αυτές καπνίζουν, το «παράθυρο» μπορεί να είναι ακόμη μικρότερο, καθώς μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα βρήκε ότι το κάπνισμα επισπεύδει την εμμηνόπαυση έως κατά δύο χρόνια. 

Ο αριθμός (απόθεμα) των συνολικών ωαρίων που μπορεί να παράγει μια γυναίκα στην αναπαραγωγική ζωή της, διαφέρει και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικούς και γενετικούς.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top