Στα ανοιχτά της Καρπασίας κατευθύνεται το νέο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ

«Θα πραγματοποιήσει γεώτρηση 3.300 μέτρων βάθος»

τουρκικό γεωτρύπανο

Στα ανοιχτά της Καρπασίας κατευθύνεται το νέο τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ Μελινχάν Μπιλγκίν κατά την τελετή αποστολής του δεύτερου γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Μελινχάν Μπιλγίν ανέφερε ότι το ακριβές σημείο θα καθοριστεί από τις γεωλογικές εργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται. 

Ενημερώνοντας τους Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν την ομιλία του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο Γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO  είπε ότι οι γεωλογικές εργασίες θα καθορίσουν το ακριβώς σημείο που θα σταλεί το γεωτρύπανο.

«Αυτές οι εργασίες επειδή συνεχίζονται ακόμη δεν υπάρχει κάποιο απτό αποτέλεσμα ακόμη. Ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύτητα, περιμένουμε τα αποτελέσματα των εργασιών για καθορισμό της τοποθεσίας, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να πούμε κάτι. Το γεωτρύπανο μας θα κατευθυνθεί σε ένα σημείο ανοιχτά της Καρπασίας. Ωστόσο από εκεί η αξιολογηση των γεωλογικών και γεωφυσικών εργασιών θα καθορίσουν το σημείο που θα βρεθεί μετά», ανέφερε. 

Ο Μελιχνάχ Μπιλγκίν είπε ακόμη ότι λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την εκπληρώσουν τις υπηρεσίες τους πλήρως χωρίς να κάνουν καμιά υποχώρηση. «Δε μας ενδιαφέρει πολύ τι κάνει η πλευθρά που λέγεται απέναντι πλευρά. Οι δικές μας εργασίες καθορίζονται αποκλειστικά από επιστημονικές εργασίες», ανέφερε προσθέτοντας ότι σήμερα παίρνουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έγιναν περίπου 5-6 χρόνια. 

Ο γενικός διευθυντής του ΤΡΑΟ ανέφερε επίσης οτι έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο εργασίας πέντε χρόνων, λέγοντας ότι αυτά τα δύο γεωτρύπανα της Τουρκίας θα διεξάγουν γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και την Μαύρη Θάλασσα. Ανακοίνωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή το 53% του προσωπικού για την όλη επιχείρηση έρευνας στον ΤΡΑΟ είναι Τούρκοι αλλά ο αριθμός όσο περνά ο καιρός αυξάνεται και ακολουθείται για πολιτική εθνικοποίησης. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται 150 άτομα και μόλις αρχίσει η επιχείρηση το προσωπικό θα φτάσει στα 180 άτομα, ενώ η δυνατότητα είναι να φτάσει μέχρι και τα 200 άτομα. 

Ντονμέζ: Γεώτρηση 3,300 μέτρων βάθος θα πραγματοποιήσει το Γιαβούζ στην Καρπασία

«Στην Καρπασία που βρίσκεται στον κόλπο της Αμμοχώστου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση το γεωτρύπανο 3,300 μέτρων βάθους Γιαβούζ», ανακοίνωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ κατά την ομιλία του στην τελετή αποστολής του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι εργασίες του Γιαβούζ εκεί θα ολοκληρωθούν σε περίπου τρεις μήνες περίπου.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι «η Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ δεν μπορεί να πάρει απόφαση σε κανένα θέμα που αφορά ολόκληρο το νησί, ούτε να είχει καν λόγο».

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top