Μέσα σε μία μέρα έλιωσαν δύο γιγατόνοι πάγου στη Γροιλανδία

Δείτε τη φωτογραφία που προκαλεί ανησυχία

Οι συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν αρχίσει πλέον και «βροντοφωνάζουν», με τα ανησυχητικά σημάδια να διαδέχονται το ένα το άλλο.

Τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου κάνει μία φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 13 Ιουνίου και δείχνει ότι μέσα σε μία ημέρα, σε περιοχές που καλύπτουν το 40% της έκτασης της Γροιλανδίας παρατηρήθηκε  απώλεια πάγων η οποία ανέρχεται σε 2 γιγατόνους (ίση με 2 δισεκατομμύρια τόνους).

Τη φωτογραφία τράβηξε Ιουνίου ο Στέφεν Όλσεν του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας.

Σε αυτήν φαίνονται σκύλοι που σέρνουν έλκηθρα να τρέχουν πάνω στη θάλασσα καθώς περνούν ανάμεσα σε λιωμένους πάγους στο βορειοδυτικό τμήμα της Γροιλανδίας.

 

 

Το εν λόγω στιγμιότυπο έρχεται να υπογραμμίσει τον κίνδυνο από το ασυνήθιστο για την εποχή λιώσιμο των πάγων.

Η Γροιλανδία είναι ένα μεγάλο νησί με παγετώνες. Η μέση περίοδος τήξης για τη Γροιλανδία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, με το μεγαλύτερο μέρος της τήξης να συμβαίνει τον Ιούλιο.

Το γεγονός ότι φέτος η μαζική τήξη αρχίζει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά στην ιστορία είναι ένα κακό σημάδι, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Εξηγούν ότι, αν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί, θα μπορούσε να καταγραφεί ένα νέο δυσάρεστο ρεκόρ.

Η Γροιλανδία συγκρατεί τεράστια αποθέματα πάγου, τα οποία αν έλιωναν εντελώς θα ανέβαζαν την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περισσότερο από έξι μέτρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top