Το ξέρετε ότι μπορείτε να «μυρίζετε» και με τη γλώσσα;

Έρευνα για τις αλληλεπιδράσεις στις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης

άνδρας μυρίζει μπαχαρικό

Νέα αμερικανική έρευνα ανοίγει νέους δρόμους όσον αφορά στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, που σύμφωνα με αυτήν, ξεκινούν από τη γλώσσα! 

Ειδικότερα, ανακαλύφθηκε πως υπάρχουν λειτουργικοί οσφρητικοί υποδοχείς στα κύτταρα της γεύσης, στη γλώσσα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορούμε να μυρίσουμε… με τη γλώσσα μας!

Αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι η όσφρηση και η γεύση συνιστούσαν δύο ανεξάρτητα συστήματα. Η όσφρηση και η γεύση δεν είχαν καμία αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τουλάχιστον έως ότου οι πληροφορίες τους να φτάσουν στον εγκέφαλο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανώς οι αλληλεπιδράσεις τους ξεκινούν από τη γλώσσα και όχι στον εγκέφαλο.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ της γεύσης και της… αίσθησης της γεύσης

Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου τείνει να πιστεύει ότι η αίσθηση της γεύσης (taste) και η γεύση (flavor) είναι ταυτόσημες. Η διακριτότητα του είδους της γεύσης (flavor) προέρχεται από την όσφρηση. 

Αντίθετα, η αίσθηση της γεύσης (taste) που ανιχνεύει το γλυκό, το αλμυρό, το πικρό κλπ, εξελίχθηκε στον άνθρωπο ως ένα είδος προστασίας, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί την ποιότητα ή την τοξικότητα αυτού που τρώει. Οι πιο λεπτομερείς όμως πληροφορίες (π.χ. ο διαχωρισμός ανάμεσα σε μπανάνα ή γλυκόριζα) γίνεται μέσω της όσφρησης. Ο εγκέφαλος συνδυάζει την εισαγωγή των πληροφοριών από τη γεύση, την όσφρηση και άλλες αισθήσεις για να δημιουργήσει την πολυπαραγοντική αίσθηση της γεύσης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top