Πού πήγε το «γουάου» αναρωτιούνται για τον Μακρόν οι Γάλλοι!

Απογοήτευση στον Τύπο και στα Κίτρινα Γιλέκα από όσα δήλωσε

Πρωτοσέλιδο Liberation Μακρόν

Συνέντευξη τύπου ενώπιον 300 δημοσιογράφων έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην κρίση των Κίτρινων Γιλέκων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στο Παρίσι Μαρία Δεναξά.  

Ο Γάλλος πρόεδρος, υποσχέθηκε μεταξύ άλλων, μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 5 δισ. ευρώ για τους εργαζόμενους της μεσαίας τάξης. Για χρηματοδοτήσει την τρύπα που θα δημιουργηθεί στα δημοσιονομικά, εξετάζει ανέφερε ότι εξετάζει τρία  σενάρια.

Ένα μήνα πριν απο τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης πως οι συντάξεις εως 2000 ευρώ, θα υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό απο την 1η Ιανουαρίου 2020 και απο το 2021, το μέτρο θα ισχύσει για όλες τις συντάξεις. 

Ο Μακρόν απέρριψε την επαναφορά του φόρου αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, την διοργάνωση Δημοψηφίσματος Πρωτοβουλίας Πολιτών, γνωστό με το ακρωνύμιο «RIC» (Referendum d' initiative citoyenne), ενώ δεν επιθυμεί αναθεώρηση του ρόλου της λευκής ψήφου, τρία απο τα βασικά αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων. Όπως είπε δε θα προχωρήσει στις περικοπές 120.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα.

Ερωτώμενος για το αν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη προεδρική θητεία, απάντησε πως το μόνο που τον νοιάζει είναι να πετύχει τη θητεία του. Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα, ο Μακρόν έχει αναθέσει στο επιτελείο του τον σχεδιασμό στρατηγικής, για την εξεύρεση χρηματοδότησης για την προεκλογική εκστρατεία το 2022

Τέλος ο Μακρόν είπε πως δεν μετανιώνει για την πρόσληψη του πρώην σωματοφύλακα του Μπεναλά, αλλά μόνο για τα σοβαρά λάθη του. 

Η συνέντευξη τύπου φαίνεται πως δεν ενθουσίασε τους Γάλλους.  Σε δημοσκόπηση για τον τηλεοπτικό σταθμό LCI,  το 68% των ερωτηθέντων είπαν ότι δεν απάντησε στις προσδοκίες τους. Το 80% πιστεύουν πως η παρέμβαση του δεν θα βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων

Ούτε και ο τύπος δείχνει ενθουσιασμένος πάντως από τη συνέντευξη τύπου του Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτηριστικός είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Liberation, “ Που είναι το WAOUH » αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation 

Απογοήτευση εκφράζουν και εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων όπως η Ίνγκριντ Λεβαβασέρ, που δήλωσε «πολύ απογοητευμένη» και εκτίμησε πως «οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέξκων  θα συνεχιστούν».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top