Παναγία των Παρισίων: O μαυρισμένος ναός από ψηλά - Video drone

"Ο ναός θα χρειαστεί να μείνει κλειστός για 5-6 χρόνια " λένε οι ειδικοί

Βίντεο τραβηγμένο από drone έχει καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων, μετά την πύρινη λαίλαπα που «εξαφάνισε» ένα κομμάτι ιστορίας 850 ετών.

Όπως βλέπετε και στο video του «Ruptly», ο εμβληματικός ναός στέκει ακόμα υψωμένος αλλά «καρβουνιασμένος» από τις φλόγες που παραλίγο να τον καταστρέψουν ολόκληρο.

Τα σημάδια της φωτιάς στο εξωτερικό του ναού είναι κάτι παραπάνω από εμφανή, προκαλώντας θλίψη.

Παναγία των Παρισίων: Το πρώτο βίντεο από το εσωτερικό μετά την καταστροφή

Ο σκελετός της Notre Dame είναι μαυρισμένος ενώ μεγάλα τμήματά του έχουν εξαφανιστεί.

Και το εσωτερικό του ναού όμως δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η έρευνα για το τι προκάλεσε την πυρκαγιά. Το ερώτημα που βασανίζει όλο τον πλανήτη είναι τι έφταιξε και η Notre Dame τυλίχθηκε στις φλόγες. Ήταν ένα ατύχημα λόγω των έργων ανακαίνισης ή πρόκειται για δολιοφθορά; Στο στόχαστρο των αρχών έχει μπει η εταιρία που έκανε τις επισκευές στην ιστορική εκκλησία. Στις καταθέσεις τους οι εργάτες και οι προϊστάμενοί τους, αναφέρουν ότι οι εργασίες είχαν τελειώσει σχεδόν μιάμιση ώρα πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Ο καθεδρικός ναός θα κλείσει για 5-6 χρόνια

Τη στιγμή που οι αρχιτέκτονες ξεκινούν τις εκτιμήσεις για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, οι ειδικοί δηλώνουν ότι ότι ο καθεδρικός ναός θα χρειαστεί να μείνει κλειστός για 5- 6 χρόνια, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο καθεδρικός ναός της Notre-Dame "θα κλείσει για πέντε έως έξι χρόνια", μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, δήλωσε ο πρύτανης.

Ο "ύποπτος" άντρας που φαίνεται σε βίντεο

Βίντεο που κυκλοφόρησε έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις στη Γαλλία. Ενώ έχει ξεσπάσει η πυρκαγιά φαίνεται ένας άνδρας με μαύρα ρούχα και κίτρινο γιλέκο, να βρίσκεται σε έναν από τους πύργους του καθεδρικού ναού και να μπαίνει τρέχοντας μέσα στην εκκλησία. 

Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος είναι, αν ανήκει σε κάποια από τα συνεργεία επισκευών αλλά και τι έκανε πάνω στη στέγη της Παναγίας των Παρισίων.

 

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τον ύποπτο άνδρα

Βρήκαν τον κόκορα του καμένου κωδωνοστασίου

Και μπορεί οι στάχτες να άφησαν αποκαϊδια, ευτυχώς όμως πρόλαβαν και διασώθηκαν πολλά έργα τέχνης, όπως για παράδειγμα ο κόκορας του κωδωνοστασίου ο οποίος είχε χαθεί και ξαναβρέθηκε.

Η είδηση έγινε γνωστή μέσω Twitter και προκάλεσε πολλά χαμόγελα. Το χάλκινο γλυπτό του κωδωνοστασίου περιείχε λείψανα των αγίων Γενεβιέβης, Διονυσίου καθώς και τμήμα από το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.

 

 

Μετά τη φωτιά πολλοί πίστεψαν πως είχε καταστραφεί ολοσχερώς. Τελικά εντοπίστηκε «λαβωμένο» αλλά με «τραύματα» που διορθώνονται.

Ο επικεφαλής της Ομάδας Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH) Jacques Chanut, έγραψε στο Twitter:

«Απίστευτο. Ένα από τα μέλη της GMH βρήκε τον κόκορα της κορυφής του κωδωνοστασίου μέσα στα ερείπια. της Νοτρ Νταμ. Σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση και την παθιασμένη διάσωση της κληρονομιάς μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο Chanut.

Στη συνέχεια την είδηση επιβεβαίωσε και το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Δείτε στο video του Reuters πώς είναι το εσωτερικό της Notre Dame μετά τη φωτιά

Διαφωνούν οι ειδικοί για τη Νotre Dame

Μετά το χτεσινό και έντονα συγκινησιακά φορτισμένο διάγγελμα του Μακρόν ο οποίος υποσχέθηκε στον γαλλικό λαό ότι «θα ξαναχτίσουμε πιο όμορφη την Παναγία των Παρισίων», τον λόγο έχουν πλέον οι ειδικοί που θα πρέπει να αποφασίσουν πώς  θα γίνει η ανοικοδόμηση της Notre Dame.

Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και διαχειριστές πολιτιστικών έργων, καλούνται να αποφασίσουν τον τρόπο, τη μέθοδο, ακόμη και τη μορφή που θα πρέπει να έχει μετά τις σχετικές εργασίες η Παναγία των Παρισίων.

Πλέον έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το εάν η Παναγία θα πρέπει να επιστρέψει στην ακριβώς προηγούμενη μορφή της, ή είναι πρέπον να προστεθούν και σε αυτή στοιχεία σημερινά, που όμως θα εξασφαλίζουν καλύτερη θωράκισή της από καταστροφές. Και πάνω σε αυτό το σημείο καταγράφονται οι πρώτες διαμάχες.

Και αυτό συμβαίνει γιατί τα αρχιτεκτονικά μνημεία δεν μένουν στατικά μέσα στην πορεία τους στην ιστορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο αρχιτέκτονας Βιολέ-λε-Ντυκ που είχε αναλάβει στα μέσα του 19ο αιώνα τη ριζική ανακαίνιση της Παναγίας, είχε προσθέσει τους δαίμονες (τα γνωστά gargoyle), αλλά και τον πυργκίσκο του «Βέλους», ο οποίος κατάρρευσε από τις φλόγες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top