Τζούλιαν Ασάνζ: Κινδυνεύει με πέντε χρόνια φυλακή αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Στα χέρια της Βρετανίας η τύχη του ιδρυτή του «Wikileaks»

Δείτε στο video του Ruptly τη στιγμή που τον βγάζουν «σηκωτό» από την πρεσβεία του Εκουαδόρ

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 5 ετών είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ σε περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί.

Ο ιδρυτής του «Wikileaks» ο οποίος συνελήφθη χθες στο Λονδίνο, κατηγορείται από την Αμερική ότι συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, Τσέλσι Μάνινγκ, για να μπει παράνομα σε κυβερνητικούς υπολογιστές απ΄όπου «κατέβασε» απόρρητα αρχεία.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, ο 47χρονος Ασάνζ φέρεται να εμπλέκεται σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

Συνελήφθη ο Τζούλιαν Ασάνζ - Τον έβγαλαν σηκωτό από την πρεσβεία

Η τύχη του πλέον βρίσκεται στα χέρια της Βρετανίας. Ο δικαστής στον οποίο οδηγήθηκε χθες μετά τη βίαιη σύλληψή του ο Ασάνζ, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.

«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες».

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν. 

Δείτε στο video του Reuters τις πρώτες εικόνες του Ασάνζ μέσα στο βανάκι, κατά τη μεταφορά του στο δικαστήριο

Το χρονικό της σύλληψης του «Mr.Wikileaks»

Ο Ασάνζ παρουσιάστηκε χθες σε δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σηκώνοντας τη γροθιά του για να χαιρετίσει τους δημοσιογράφους προτού βυθιστεί στην ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ο δικαστής Μάικλ Σνόου τον χαρακτήρισε «έναν ναρκισσιστή ανίκανο να δει πέρα από το προσωπικό του συμφέρον» και τον έκρινε ένοχο για παραβίαση των όρων της απελευθέρωσής του.

Η σύλληψη του Ασάνζ προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του, οι οποίοι χαρακτήρισαν «παράνομη» την απόφαση του Ισημερινού.

Η Μόσχα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι «καταπνίγει την ελευθερία», ενώ ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εκτίμησε ότι η σύλληψη του ιδρυτή του WikiLeaks αποτελεί «παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης». 

Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα επεσήμανε ότι η σύλληψη αυτή αποτελεί «προσωπική εκδίκηση του προέδρου Λενίν Μορένο, διότι ο WikiLeaks δημοσιοποίησε πριν μερικές ημέρες μια πολύ σοβαρή υπόθεση διαφθοράς». 

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Κορέα, για την αποκάλυψη από τον WikiLeaks της ύπαρξης «ενός μυστικού τραπεζικού λογαριασμού στον Παναμά, στην τράπεζα Balboa» στο όνομα της οικογένειας Μορένο. 

Εξάλλου χθες οι αρχές του Ισημερινού συνέλαβαν έναν άνδρα που θεωρούν πως «συνδέεται» με τον ιστότοπο WikiLeaks καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο. 

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, Σουηδός υπήκοος, πληροφορικός με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να αποσύρει το άσυλο του Ασάνζ, μια απόφαση την οποία παρουσίασε ως «κυρίαρχη» και η οποία ελήφθη «μετά τις επανειλημμένες παραβιάσει των διεθνών συμβάσεων και πρωτοκόλλων της καθημερινής ζωής». 

Επίσης αποσύρθηκε η υπηκοότητα Ισημερινού που είχε δοθεί στον Ασάνζ το 2017. 

«Δεν σεβάστηκε καμία από τις υποχρεώσεις του και αυτό ανάγκασε τον ισημερινό να θέσει σε εφαρμογή τον προηγούμενο Οκτώβριο ένα ειδικό πρωτόκολλο για τη συγκατοίκηση σε μια πρεσβεία (…) συνέχισε να παραβιάζει το πρωτόκολλο», τόνισε  Χάιμε Μαρτσάν. 

«Δεν είναι ήρωας»

Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη και την Αμερική Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν παραβιάστηκαν τα δικαιώματα» του Ασάνζ, ενώ πρόσθεσε ότι όλα έγιναν «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». 

Ωστόσο η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε ότι ο Ισημερινός, με την εκδίωξη του Ασάνζ από την πρεσβεία του, τον θέτει «σε πραγματικό κίνδυνο να παραβιαστούν σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματά του». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο Ασάνζ «δεν είναι ήρωας», ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπογράμμισε ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top