Ο Σουλτάνος έχασε Άγκυρα και Σμύρνη - Χάνει και τη Κωνσταντινούπολη

Ο Ταγίπ Ερντογάν λαβώθηκε άσχημα στις εκλογές της Τουρκίας

Όλα δείχνουν πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου είχε δίκιο και από σήμερα θα είναι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου και με καταμετρημένο το 99,6% ο Ιμάμογλου συγκέντρωσε 4.157.505 ψήφους και ο Μπιναλί Γιλντιρίμ περίπου 27.000 λιγότερες, δηλαδή 4.130.190

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε ότι επικράτησε στον δήμο της Κωνσταντινούπολης με 28.000 ψήφους κι ενώ η καταμέτρηση δεν είχε ολοκληρωθεί. Λίγα λεπτά αργότερα και ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 3.870 ψήφους διαφορά. Μάλιστα μέχρι το πρωί είχε γεμίσει την Κωνσταντινούπολη με αφίσες που έγραφαν «Ευχαριστώ Κωνσταντινούπολη». 

Σε εθνικό επίπεδο πάντως οι προσκείμενοι στον Ερντογάν εκλογικοί σχηματισμοί έρχονταν στην πρώτη θέση με ποσοστά περίπου 47% έναντι ποσοστού 31% που συγκέντρωναν οι σχηματισμοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων, κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3% έναντι 47,45% του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο Ταγίπ Ερντογάν ηττήθηκε στην πρωτεύουσα για πρώτη φορά από το 1994. 

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη, όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς και παρέμεινε στα χέρια της αντιπολίτευσης. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 δήμους πόλεων συνολικά.

Ερντογάν: «Χάσαμε μερικές πόλεις»

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των δημοτικών εκλογών και πριν αναχωρήσει για την Άγκυρα, όπου θα κάνει την καθιερωμένη ομιλία στους οπαδούς του, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι και πάλι το κόμμα του ήρθε πρώτο όπως σε όλες τις δημοτικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Υπογράμμισε την επιτυχία στους δήμους της Νοτιανατολικής Τουρκίας σε περιοχές που είναι πλειοψηφία ο κουρδικής καταγωγής πληθυσμός και πρόσθεσε πως πλέον μέχρι το 2023 υπάρχει μια μακρά περίοδος χωρίς εκλογές για να γίνει αποτελεσματικό έργο ιδιαίτερα στο οικονομικό πρόγραμμα για ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε πάντως ότι το κόμμα του έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία 

Κωνσταντινούπολη (99,7%)

CHP  48,78 

AKP 48.5

Άγκυρα (99,8%)

CHP 50,89%

ΑΚΡ 47,1 %

Σμύρνη( 99,8%)

CHP 58,06 %

ΑΚΡ 38,67%

Αττάλεια (99,8%)

CHP  50,61

ΑΚΡ 46,26

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top