Εκλογές σε Τουρκία: Έχασε Άγκυρα και Σμύρνη ο Ερντογάν

Δίνει μάχη για Κωνσταντινούπολη - Αιματηρή εκλογική διαδικασία με 4 νεκρούς

Έχασε την Άγκυρα και τη Σμύρνη και δίνει μάχη-θρίλερ για την Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία.

Η αντιπολίτευση εξασφάλισε τον δήμο την Άγκυρας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2002, οπότε ανήλθε στην εξουσία το κόμμα του, το AKP.

Ειδικότερα, στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, με καταμετρημένο το 85% των ψήφων,το νήμα κόβει ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Μανσούρ Γιαβάς, με 50,3%, έναντι 47,4% του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Ερντογάν ηττήθηκε και στη Σμύρνη, όπου νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58%, έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Στην Κωνσταντινούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη -από πλευράς πληθυσμού- της Τουρκίας, ο Ερντογάν παλεύει για να αποφεύγει την... ολοκληρωτική «άλωση».

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το ποσοστό που συγκεντρώνει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη, είναι στο 48,8%, έναντι 48,6% για τον υποψήφιο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ισχυρή οικονομία υπόσχεται ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν παραδέχτηκε απόψε ότι το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχασε ορισμένες πόλεις, στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί τώρα στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα «ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα», χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Τέσσερις νεκροί και 62 τραυματίες σε επεισόδια έξω από εκλογικά κέντρα

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά, εκ των οποίων τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι σήμερα σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ άλλα δύο είχαν χάσει την ζωή τους πριν ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Παράλληλα, γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν την επόμενη των εκλογών

«Το αν θα επιμείνει ο Ερντογάν σε αυτή την “πολεμική” ρητορική που έχει, εξαρτάται από δύο πράγματα», εκτίμησε στο Star ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

«Από το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά κυρίως από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος καλείται να διαχειριστεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία της χώρας, όπου θα πρέπει να σταματήσει την υφεσιακή πορεία της τουρκικής οικονομίας», εξήγησε.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: «Ίσως κάνω τζαμί την Αγιά Σοφία μετά τις εκλογές!»

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρήσει να κάνει κάποια αλλαγή στην Αγία Σοφία, όπως το να την κάνει τζαμί, όπως έχει πει, θα συναντήσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top