Δύο αστυνομικοί πίσω από τη δολοφονία της Μαριέλ Φράνκο στη Βραζιλία

Το έγκλημα με θύμα τη δημοτικό σύμβουλο που είχε σοκάρει

Δύο αστυνομικοί βρίσκονται πίσω από τον θάνατο της Μαριέλ Φράνκο, η οποία δολοφονήθηκε το βράδυ της 14ης Μαρτίου του 2018 σε ηλικία μόλις 38 ετών, μαζί με τον οδηγό του οχήματός της, Άντερσον Γκόμες.

Για το έγκλημα συνελήφθησαν την περασμένη Τρίτη ο Ρόνι Λέσα και ο Έλσιο Βιέιρα ντε Κεϊρός. Οι δύο αστυνομικοί κατηγορούνται ότι συνδέονται με συμμορίες του Ρίο και ότι έλαβαν 200.000 ρεάλ (περίπου 46.000 ευρώ) για να βγάλουν από τη μέση την προοδευτική δημοτικό σύμβουλο, η οποία είχε δηλώσει πως ήταν ομοφυλόφιλη και εμπλεκόταν ενεργά στη μάχη κατά του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της αστυνομικής βίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Λέσα είναι αυτός που σκότωσε τη Φράνκο και τον οδηγό της, ενώ ο Κεϊρός οδηγούσε το αυτοκίνητο που τους έστησε ενέδρα. 

Η φωτογραφία των δύο κατηγορούμενων αστυνομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές

Και οι δύο κατηγορούμενοι παρέμειναν σιωπηλοί στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ οι δικηγόροι τους δήλωσαν ότι οι πελάτες τους είναι αθώοι. 

Ο δικαστής Γκουστάβο Καλίλ ζήτησε να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των δύο κατηγορούμενων, με στόχο να διασφαλιστεί αποζημίωση για τους συγγενείς των θυμάτων, εφόσον αυτοί καταδικαστούν. 

Η Μαριέλ Φράνκο. Φωτογραφία: Αssociated Press

Φόρος τιμής στη μνήμη της ανήμερα της επετείου δολοφονίας

Ο θάνατος της 38χρονης Μαριέλ Φράνκο, είχε σοκάρει τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Χθες Πέμπτη, ανήμερα της πρώτης επετείου από τη δολοφονία της, εκατοντάδες Βραζιλιάνοι κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ποιος ζήτησε τη δολοφονία της Μαριέλ;» απέτισαν φόρο τιμής στη δολοφονημένη ακτιβίστρια. 

Στο Ρίο πραγματοποιήθηκε λειτουργία στη μνήμη της Μαριέλ, στην οποία παρέστησαν και οι γονείς της. Φίλοι της νεαρής δημοτικής συμβούλου ήταν παρόντες έξω από την καθολική εκκλησία στο ιστορικό κέντρο της πόλης και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. 

«Η Μαριέλ ήταν μια πολύ δυνατή γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τη χώρα της», δήλωσε η μητέρα της Μαρινέτ ντα Σίλβα. «Ελπίζω να βρουν αυτούς που ζήτησαν τη δολοφονία της. Ο κόσμος και η Βραζιλία έχουν ανάγκη να μάθουν». 

Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η Μαριέλ μαζί με τον οδηγό της, στο κέντρο του Ρίο. Οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν και ζήτησαν επίσης να μάθουν ποιος ζήτησε τη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου. 

«Εδώ είναι ένα συμβολικό μέρος για να τη θυμόμαστε», δήλωσε η 60χρονη Ιράσι Φράνκα, φίλη της Μαριέλ. 

Στα σκαλοπάτια τους δημοτικού συμβουλίου άνθρωποι άφησαν ηλιοτρόποια και αφίσες. Γυναίκες καθισμένες στα σκαλιά κρατούσαν ένα πανό που έγραφε: «Μαριέλ γιγάντια». Το βράδυ μερικές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο. 

Στη Μπραζίλια γυναίκες μετονόμασαν τη γέφυρα Κόστα ε Σίλβα, το όνομα ενός από τους προέδρους της Βραζιλίας επί δικτατορίας, σε Μαριέλ Φράνκο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top