Στα μαλακά ο παιδεραστής Καρδινάλιος: Καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλακή

Κινδύνευε με 50 χρόνια κάθειρξη

Η μικρότερη δυνατή ποινή επιβλήθηκε στον Αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, τον μέχρι πρότινος τρίτο τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού, ο οποίος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη για παιδεραστία. 

Η ελάχιστη μάλιστα υποχρεωτική διάρκεια της ποινής του ανέρχεται σε τρία χρόνια και οκτώ μήνες. 

Όπως εξήγησε ο δικαστής Πίτερ Κιντ, ανακοινώνοντας την απόφασή του, στάθμισε τα ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε ο 77χρονος ιεράρχης, αλλά και την προχωρημένη ηλικία του και το ότι «κατά τα άλλα διήγε ανεπίληπτο βίο».

Ο Αυστραλός καρδινάλιος κινδύνευε με 50 έτη κάθειρξη για τα εγκλήματά του σε βάρος δύο παιδιών, μελών της χορωδίας στη Μελβούρνη το 1996 και το 1997. 

Ο δικαστής Κιντ στηλίτευσε την «αλαζονεία» του καρνινάλιου Πελ, όμως σημείωσε ότι ο ιεράρχης «είχε το δικαίωμα να τύχει δίκαιης μεταχείρισης από τη δικαιοσύνη». Καταδίκασε επίσης τη «νοοτροπία του όχλου» που όπως είπε επιδεικνύει μερίδα της κοινής γνώμης και πρόσθεσε ότι δεν άξιζε στον Πελ «να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος», καθώς όπως είπε δε δικαζόταν η ρωμαιοκαθολική εκκλησία. 

Στην αγόρευσή του ο δικαστής παρέθεσε οδυνηρές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του καρδινάλιου που είχαν βαθιές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των θυμάτων του, τόσο στο ένα που βρίσκεται στη ζωή, όσο και στο άλλο που πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2014.

Ο καρδινάλιος Πελ δήλωνε αθώος για όσα κατηγορούταν, όμως τον περασμένο Δεκέμβριο καταδικάστηκε για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση ενός ανηλίκου, αλλά και για ακόμα τέσσερις κατηγορίες ασέλγειας σε βάρος δύο μελών της παιδικής εκκλησιαστικής χορωδίας. 

Τα αγόρια ήταν 13 ετών την εποχή που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, στο σκευοφυλάκιο του καθεδρικού ναού του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης. Η ετυμηγορία δεν αποκαλύφθηκε παρά στα τέλη του Φεβρουαρίου, αφού τερματίστηκε μια άλλη δικαστική διαδικασία που εκκρεμούσε σε βάρος του καρδινάλιου. 

Η υπεράσπιση του Πελ έχει ασκήσει έφεση, που αναμένεται να εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πασχίζει το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίσει μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερωμένους, από τις ΗΠΑ ως τη Χιλή, από τη Γερμανία ως την Αυστραλία.

Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο δημόσια τον περασμένο μήνα για μια «μάχη μέχρις εσχάτων» εναντίον ενός «εγκλήματος που πρέπει να σβηστεί από το πρόσωπο της Γης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top