Είναι γεγονός! Η πρώτη «βόλτα» στο διάστημα μόνο για γυναίκες

Ποιες θα είναι οι αστροναύτισσες του πρώτου περιπάτου

Η γη από το διάστημα

Η πρώτη «βόλτα» γυναικών στο διάστημα είναι γεγονός και θα γίνει στις 29 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η NASA. Πρόκειται για τον πρώτο διαστημικό περίπατο που θα κάνουν μόνο γυναίκες, ο οποίος τυγχάνει να συμπίπτει ημερολογιακά με την τελευταία εβδομάδα του Μήνα Ιστορίας των Γυναικών. (*μια σειρά εκδηλώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ για να εορτάζεται η συμβολή των γυναικών σε ιστορικά γεγονότα και στην κοινωνία).

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γυναίκα θα ταξιδέψει στο διάστημα. Πριν από 55 χρόνια, η κοσμοναύτης Βαλεντίνα Τερεσκόβα ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, ενώ σχεδόν είκοσι χρόνια αργότερα, την ακολούθησε η Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε διαστημικό περίπατο, σε άλλη αποστολή δυο χρόνια μετά. 

Ποιες θα είναι οι αστροναύτισσες του πρώτου περιπάτου

Οι αστροναύτες Κριστίνα Κόουκ και Αν Μακλέιν θα βγουν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), στο πλαίσιο της Αποστολής 59. Θα αντικαταστήσουν μπαταρίες που είχαν τοποθετηθεί το περασμένο καλοκαίρι. Θα έχουν υποστήριξη, στο κέντρο ελέγχου αποστολής στο Τέξας, από τη διευθύντρια πτήσεων Μέρι Λόρενς και την Κρίστεν Φάτσιολ, της καναδικής διαστημικής υπηρεσίας. 

Τόσο η Μακλέιν όσο και η Κόουκ είναι μέλη της τάξης του 2013 στη NASA, το 50% των μελών της οποίας ήταν γυναίκες. Η Μακλέιν βρίσκεται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι αναρτά συχνά στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες με μια λούτρινη Γη. Η Κόουκ αναμένεται να αναχωρήσει τη 14η Μαρτίου, για την πρώτη της πτήση στο διάστημα.

Ο διαστημικός περίπατος θα διαρκέσει 7 ώρες

Η NASA υπολογίζει ότι ο διαστημικός περίπατος που θα κάνουν οι δύο αστροναύτισσες θα διαρκέσει περίπου επτά ώρες. Θα πρόκειται για τον δεύτερο από τους τρεις προγραμματισμένους διαστημικούς περιπάτους της Αποστολής 59.  Για τη Στέφανι Σίρχολτς, στέλεχος της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεων της NASA, αν και ο πρώτος διαστημικός περίπατος που θα κάνουν μόνο γυναίκες θεωρείται ορόσημο για τις περισσότερες γυναίκες που υπηρετούν σ' αυτήν, το κύριο είναι να μην είναι ο τελευταίος.

Από το 500 πρόσωπα… μόνο το 11% είναι γυναίκες

Από το 1998 έχουν γίνει 213 διαστημικοί περίπατοι, κυρίως για συντήρηση, επισκευές, δοκιμές νέου εξοπλισμού ή επιστημονικά πειράματα, κατά τη NASA. Το ποσοστό των γυναικών μεταξύ των 500 προσώπων που έχουν πάει στο διάστημα δεν ξεπερνά το 11%. Οι ομάδες που έκαναν διαστημικούς περιπάτους ως τώρα αποτελούνταν μόνο από άνδρες, ή από άνδρες και γυναίκες. Τα σχεδόν 60 χρόνια των διαστημικών αποστολών του ανθρώπου, μόλις τέσσερις φορές οι ομάδες συμπεριλάμβαναν δύο γυναίκες εκπαιδευμένες για εξόδους στο διάστημα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top