Ο Καναδάς ετοιμάζεται να… πατήσει στη Σελήνη

Θα λάβει μέρος και στον σχεδιασμό του σταθμού Gateway

Σελήνη

Φιλόδοξα σχέδια έχει ο Καναδάς, ο οποίος ενώνει τις δυνάμεις τους με τη NASA για να πατήσει στη Σελήνη. 

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, η χώρα του θα λάβει μέρος και στον σχεδιασμό του σταθμού Gateway, ο οποίος θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τις επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι. 

Η Καναδική Διαστημική Υπηρεσία (ASC) θα παράσχει ένα «έξυπνο ρομποτικό σύστημα», το Canadarm 3, «που θα αναλαμβάνει εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης στον σταθμό Gateway» διευκρίνισε ο Καναδός πρωθυπουργός. Με έναν ίδιο καναδικό ρομποτικό βραχίονα είναι εξοπλισμένος αυτή τη στιγμή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).

«Το σεληνιακό Gateway δεν είναι μονάχα ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια που έχει αναλάβει έως σήμερα ο άνθρωπος. Όχι μόνο θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια μακροχρόνια παρουσία στη Σελήνη, αλλά θα αποτελέσει επίσης σημείο εκκίνησης για τον Άρη και παραπέρα», επισήμανε ο Τριντό, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τον Καναδά να τις συνοδεύσει στην κατάκτηση αυτού του νέου συνόρου.

Η NASA στοχεύει σε μια επιστροφή των αστροναυτών στη Σελήνη το 2028,  56 χρόνια μετά τον Τζιν Σέρναν, τον τελευταίο άνθρωπο που πάτησε στην επιφάνεια του φεγγαριού, στην αποστολή του Apollo 17.

Η συμμετοχή του Καναδά σε αυτό το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας διαστημικής στρατηγικής  του, για την οποία θα επενδυθούν 2,05 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα 24 ετών.

Η Ουάσιγκτον χαιρέτισε αμέσως τη δέσμευση του Καναδά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top