«Γαλάζια Πατρίδα»: Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση του τουρκικού ναυτικού

Επίδειξη ισχύος από την Άγκυρα

Ξεκίνησε στις 5:00 (4:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί “η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας”, όπως χαρακτηρίζεται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου και θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες, στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα με τη συμμετοχή 103 πλοίων.

Στο τμήμα που αφορά την άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν πέντε φρεγάτες, δύο υποβρύχια, δύο ναρκαλιευτές, ένα αποβατικό πλοίο, ένα πλοίο υποστήριξης, τέσσερα νέου τύπου σκάφη της ακτοφυλακής, τρία πλοία με SAT, SAS (κομάντο).

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία,  13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης.

Ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT, ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ. Η κορβέτα «Μπουργκάζ Αντά» θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ε. Αποστολάκης ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη άσκηση είπε:

«Όπως θέλουν να το λένε δεν έχουμε κανένα θέμα. Είναι μία άσκηση μεγάλης κλίμακος, δοκιμάζεται η συνεργασία όλων των δυνάμεων, όλων των όπλων της Τουρκίας. Είναι σε μία μεγάλη περιοχή, την παρακολουθούμε, έχουμε πάρει τα ανάλογα μέτρα, αλλά δεν έχω καμιά ιδιαίτερη ανησυχία».

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top