Παρέλαση «στολισμένων» ελεφάντων – Πού γίνεται το δημοφιλές φεστιβάλ

Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν για να πάρουν μια γεύση από την επίδειξη

Με κεντρικό σύμβολο τον «ελέφαντα», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την ετήσια βουδιστική εκδήλωση στους δρόμους της πρωτεύουσας της Σρι Λάνκα, Κολόμπο.

Η εκδήλωση, η οποία ξεκινάει από τον βουδιστικό ναό του Gangaramaya, έναν από τους εξέχοντες θρησκευτικούς χώρους στην πρωτεύουσα του νησιού του Ινδικού Ωκεανού, διεξάγεται ετησίως εδώ και δεκαετίες. Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν στην πόλη κάθε χρόνο για να πάρουν μια γεύση από την επίδειξη- υπερπαραγωγή. 

Σε αυτήν παρελαύνουν δεκάδες ελέφαντες, οι οποίοι είναι ντυμένοι με λαμπερά υφάσματα και έντονα διακοσμητικά στοιχεία. Στην παρέλαση που εκτείνεται σε 3 χλμ. συμμετέχουν τυμπανιστές, παραδοσιακοί χορευτές και δάσκαλοι του βουδισμού. 

Το κυριότερο σημείο του φεστιβάλ είναι πάντα μια κασετίνα που φέρει ένας ελέφαντας.  Οι Βουδιστές πιστεύουν ότι σε αυτήν περιέχεται ένα λείψανο του Βούδα.

Ο συμβολισμός του ελέφαντα στον Βουδισμό

Στον Βουδισμό, ο ελέφαντας έχει πρωταρχικό ρόλο και αποτελεί σύμβολο ψυχικής δύναμης. Οι βουδιστές και οι ινδουιστές θεωρούν ότι οι ελέφαντες μεταφέρουν μηνύματα στους θεούς. 

Σύμφωνα με τον μύθο και η γέννηση του Βούδα, προμηνύθηκε με έναν λευκό ελέφαντα. Η Βασίλισσα Μάγια, η μητέρα του Βούδα, λέγεται ότι ονειρεύτηκε ότι ένας λευκός ελέφαντας την άγγιξε με ένα λευκό λουλούδι λοτού. Η ψυχή του Βούδα μετενσαρκώθηκε στον λευκό ελέφαντα και διείσδυσε στο σώμα της. Η Βασίλισσα Μάγια έμεινε έγκυος και γέννησε τον Βούδα.

Ακόμη, όταν κάποιος ξεκινά να εξασκείται στον Βουδισμό και ακόμη ο νους του δεν ελέγχεται, συμβολίζεται με έναν γκρι ελέφαντα. Μετά την εξημέρωσή του όμως, όταν ο νους είναι υπό έλεγχο, συμβολίζεται με έναν λευκό παντοδύναμο ελέφαντα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top