Πιο κρύες και από τον Νότιο Πόλο οι ΗΠΑ – «Μη βγαίνετε από το σπίτι σας»

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος

Δείτε στο video του Reuters εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες απο ταινία

Polar vortex ή αλλιώς… πολική δίνη (στρόβιλος) είναι το φαινόμενο που έχει σαρώσει τις ΗΠΑ, κάνοντας την πιο κρύα και από τον Νότιο Πόλο!

Το φαινόμενο αυτό προκλήθηκε από τη μετατόπιση της πολικής δίνης, δηλαδή των αέριων μαζών που υπό κανονικές συνθήκες βρίσκονται στην στρατόσφαιρα πάνω από τον βόρειο πόλο, προς τα νότια.

Αποτέλεσμα είναι οι μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ να έχουν μπει σε θερμοκρασίες κατάψυξης, με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να δείχνει κάτω από τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Το κρύο είναι τόσο ανυπόφορο, που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί μετά βίας να αντέξει 15 λεπτά σε εξωτερικό περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό, οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Στην κατάψυξη η Μεγάλη Βρετανία – Καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα στο Μάντσεστερ

Πολική δίνη στις ΗΠΑ - Κάτω από τους 50 βαθμούς ο υδράργυρος

Λόγω του polar vortex, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις ΗΠΑ, θυμίζουν δυστοπικό θρίλερ.

Τα σχολεία στο Σικάγο έχουν βάλει λουκέτο, ενώ οι αστυνομικοί τονίζουν πως οι παγωμένοι δρόμοι είναι απαγορευτικοί και άκρως επικίνδυνοι για τους οδηγούς.

Πολλές δημόσιες υπηρεσίες έχουν κλείσει, ενώ ακόμα και η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ (που μότο της είναι «ούτε βροχή ούτε χιόνι μας σταματά»), έχει αναβάλλει προς το παρόν τις μεταφορές από την Ντακότα μέσω του Οχάιο.

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω κρύου, έχουν αναφερθεί σε Μίσιγκαν, Αϊόβα, Ιντιάνα, Ιλινόις, Ουισκόνσιν και Μινεσότα.

Στο Ιλινόις, η αστυνομία έσωσε 21 ανθρώπους που είχαν αποκλειστεί μέσα σε λεωφορείο, του οποίου η βενζίνη μετατράπηκε σε… ζελέ λόγω ψύχους. Αποτέλεσμα ήταν να μείνει στη μέση του δρόμου, ενώ η θερμοκρασία ήταν δεκάδες βαθμούς υπό το μηδέν.

Στο Ντιτρόιτ, ένας 70χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στον δρόμο, φορώντας μόνο τις πιτζάμες του.

Παρόμοια τύχη είχε και ένας φοιτητής του πανεπιστημίου της Αϊόβα, ο οποίος εντοπίστηκε παγωμένος έξω από κτίριο του πανεπιστημίου την Τετάρτη.

Πάνω από χίλιες πτήσεις (κοντά στα 2/3 των προγραμματισμένων) ακυρώθηκαν την Τετάρτη στα αεροδρόμια του Σικάγο.

Το ίδιο συνέβη και με τα δρομολόγια των τρένων.

Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν πως οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν τόσο χαμηλές, που ακόμα και στον Νότιο Πόλο ήταν πιο ζεστά από τις ΗΠΑ.

Οι Αρχές άνοιξαν ειδικούς χώρους προκειμένου να καταφεύγουν οι άστεγοι και όσοι έχουν ανάγκη, προκειμένου να προστατευτούν από το κρύο.

Επίσης τα αστυνομικά τμήματα παραμένουν ανοιχτά για όσους αναζητούν προσωρινό καταφύγιο από το κρύο, ενώ επιστρατεύτηκαν πέντε λεωφορεία ώστε να λειτουργήσουν ως κινούμενοι σταθμοί που θα προσφέρουν ζεστασιά σε αστέγους, οι οποίοι δεν κατάφεραν μόνοι τους να βρουν θερμαινόμενους χώρους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top