Πολική δίνη στις ΗΠΑ - Τέσσερις νεκροί από το κρύο

Ακραίες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν εκατομμύρια Αμερικανούς

Στον πάγο κυριολεκτικά έχουν μπει οι ΗΠΑ, με τις θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές η αίσθηση του κρύου να φτάνει τους μείον… 50 βαθμούς Κελσίου.

Πολλές πολιτείες έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με περίπου 55 εκατομμύρια Αμερικανούς να επηρεάζονται από την πολική δίνη.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Ουισκόνσιν, το Ιλινόις και το Μίσιγκαν, ο υδράργυρος έδειξε μείον 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Μινεσότα οι κρύοι άνεμοι έφτασαν τους… μείον 52.

Η Εθνική Μετεωορολογική Υπηρεσία συνέστησε στους κατοίκους αυτών των περιοχών να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, προειδοποιώντας τους πως στους -32 βαθμών Κελσίου, θα μπορούσε να παγώσει το ανθρώπινο δέρμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά.

Πού οφείλονται όμως αυτές οι ακραίες καιρικές συνθήκες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καιρός αυτός είναι αποτέλεσμα «ρωγμής» στον αρκτικό στρόβιλο, επιτρέποντας στις θερμοκρασίες να κατρακυλήσουν σε περιοχές πολύ πιο μακριά από τη Βόρεια Αμερική.

Λόγω του κρύου, οι Αρχές της Τζόρτζια αποφάσισαν να κλείσουν τα κυβερνητικά γραφεία, να βάλουν «λουκέτο» στα σχολεία και να ακυρώσουν πτήσεις, την ώρα που σε εξέλιξη είναι η άφιξη των οπαδών του «Super Bowl».

Εκτός από τις πολικές θερμοκρασίες, χιονοκαταιγίδα αναμένεται να πλήξει τα νότια της χώρας, με το Μισισίπι, την Αλαμπάμα και το Τενεσί να περιμένουν σφοδρή χιονόπτωση.

Για απόψε το βράδυ, στο Σικάγο η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στους -33 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αίσθηση του παγωμένου ανέμου θα είναι στους… -50 βαθμούς.

Σε μια προσπάθεια οι Αρχές του Σικάγο να κρατήσουν σε λειτουργία τις σιδηροδρομικές γραμμές, άναψαν φωτιές, προκειμένου να μην εμποδιστεί η κυκλοφορία των τρένων.

Τέσσερις θάνατοι λόγω ψύχους

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ένας άνδρας σκοτώθηκε από εκχιονιστικό μηχάνημα στο Σικάγο, ένα ζευγάρι στη βόρεια Ιντιάνα πέθανε μέσα στο SUV του που «κόλλησε» σε χιονισμένο δρόμο, ενώ στο Μιλγουόκι, ένας άνδρας βρέθηκε παγωμένος μέσα σε γκαράζ.

Οι Αρχές προσπαθούν να προσφέρουν στέγη, τροφή και καταφύγια στους αστέγους, ενώ τα ασθενοφόρα είναι σε επιφυλακή.

Τραμπ: «Φαινόμενο του θερμοκηπίου, έλα πίσω»

Και μέσα σε αυτό το κλίμα… ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ ήρθε να προκαλέσει «γέλια και κλάματα», καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ καλεί πίσω το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως «απάντηση» στο πολικό ψύχος.

«Είναι οι πιο κρύες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να πέσουν κι άλλο. Οι άνθρωποι δε θα μπορούν να σταθούν έξω ούτε λίγα λεπτά. Τι στο καλό συμβαίνει με το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Σε παρακαλώ έλα πίσω, σε χρειαζόμαστε» έγραψε ο Τραμπ.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top