Μυστηριώδης ασθένεια «χτυπά» τους διπλωμάτες του Τριντό στην Κούβα

Η κυβέρνηση του Καναδά αποφάσισε να αποσύρει τους μισούς

τριντο κουβα

«Σύνδρομο της Αβάνας». Έτσι ονομάζεται η μυστηριώδης ασθένεια που «χτυπά» τους διπλωμάτες της κυβέρνησης του Καναδά στην Κούβα, αναγκάζοντας τον Τζάστιν Τριντό να αποσύρει τους μισούς.

Η απόφαση αυτή ελήφθη από την κυβέρνηση του Καναδά, όταν αρρώστησε άλλο ένα στέλεχος του προσωπικού της.

Το όνομά του δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους προστασίας της ιδιωτικής του ζωής. Ο εν λόγω υπάλληλος της πρεσβείας, τοποθετήθηκε εκεί στα μέσα του 2018 και ανέφερε ότι είχε εμφανίσει τα συμπτώματα την 29η Δεκεμβρίου.

Το γεγονός ότι ένα στέλεχος του διπλωματικού προσωπικού που είχε φθάσει πρόσφατα στη χώρα εκδήλωσε τα συμπτώματα δείχνει πως αυτή η μυστηριώδης ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει σαφής διάγνωση, παραμένει απειλή, τόνισαν οι καναδοί αξιωματούχοι.

Η μυστηριώδης αυτή ασθένεια, έχει πλήξει το τελευταίο διάστημα τόσο αμερικανούς όσο και καναδούς διπλωμάτες στην Αβάνα, με τα αίτιά της να παραμένουν ακόμα… ανεξήγητα.

Το νέο κρούσμα αύξησε στους 14 τον αριθμό των καναδών διπλωματών και μελών των οικογενειών τους που έχουν εμφανίσει το «Σύνδρομο της Αβάνας».

Τι συμπτώματα έχεις όμως η μυστηριώδης αυτή ασθένεια;

Η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, οι ρινορραγίες, η απώλεια της ισορροπίας, η μερική απώλεια της ακοής και της όρασης, η κόπωση και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που έχουν αναφερθεί για το «Σύνδρομο της Αβάνας».

Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, αποφάσισε να λάβει τα μέτρα του:

«Πέραν των αναθεωρημένων μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται από την καναδική κυβέρνηση, αποφασίσαμε να μειώσουμε στο μισό τον αριθμό του καναδικού προσωπικού που είναι τοποθετημένο στην Αβάνα» ανέφερε με ανακοίνωσή του. Έστι, οι  καναδοί διπλωμάτες στην Κούβα θα μειωθούν από 16 που είναι σήμερα, στους 8.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει και να λειτουργεί η πρεσβεία του Καναδά στην Αβάν. Ο πρεσβευτής θα παραμείνει στη θέση του και θα είναι διαθέσιμες πλήρεις προξενικές υπηρεσίες στους Καναδούς.

Αξιωματούχοι τόνισαν επίσης, ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι οι Καναδοί που επισκέπτονται την Κούβα διατρέχουν κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της Κούβας προσέφερε την πλήρη συνεργασία της στις έρευνες για αυτή τη μυστηριώδη ασθένεια αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα της κρούσματα την άνοιξη του 2017, διαβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι. «Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι οι κουβανοί αξιωματούχοι είναι εξίσου απογοητευμένοι με εμάς που δεν μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο στον προσδιορισμό των αιτίων» αυτής της ασθένειας, είπε ο ένας καναδός αξιωματούχος.

Εκτός από τον Καναδά, οι ΗΠΑ μείωσαν τον αριθμό των διπλωματών τους στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα σε 18 από 50.

Ο Καναδάς είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς εταίρους της Κούβας. Πάνω από ένα εκατομμύριο Καναδοί επισκέφθηκαν τη νήσο της Καραϊβικής Θάλασσας πέρυσι. Η χώρα παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Καναδούς εδώ και δεκαετίες.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top