Επιστολή - παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Κλιμακώνονται οι πιέσεις της αμερικανικής πλευράς

Επιστολή-παρέμβαση στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων έστειλε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιος για εξωτερικές υποθέσεις Γουές Μίτσελ, ζητώντας από τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι να αφήσει τους βουλευτές του VMRO- DPMNE να ψηφίσουν κατά συνείδηση στη διαδικασία για τις συνταγματικές αλλαγές.

Στην εν λόγω επιστολή, που μεταδίδεται από το πρακτορείο ibna, ο Γουές Μίτσελ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του κόμματος –τόσο απέναντι στο δημοψήφισμα όσο και κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη- και ζητά από τον επικεφαλής του κόμματος να δημιουργήσει δημόσια αλλά και ιδιωτικά «χώρο» για τους βουλευτές του κόμματός του που θέλουν να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών.

Για ακόμη μια φορά, ο Μίτσελ χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική ευκαιρία» για την πΓΔΜ, που θα επιτρέψει στη χώρα να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. «Παρά τους ισχυρισμούς ότι θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Αυτή η συμφωνία απαιτεί συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που δεν θα ξαναέρθει για αρκετά χρόνια, εάν όχι και δεκαετίες» τονίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος στην επιστολή.

 

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

 

 

 

Αγαπητέ Χριστιάν,

Όπως έχουμε συζητήσει, οι ΗΠΑ πιστεύουν ακράδαντα πως η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και «Μακεδονίας», είναι μια ιστορική ευκαιρία για τη «Μακεδονία» να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον και να συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία. Παρά τους ισχυρισμούς ότι «μια καλύτερη συμφωνία» θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί, δεν πιστεύουμε πως θα υπήρχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η συμφωνία απαιτούσε συμβιβασμό και από τις δυο πλευρές. Είναι μια ευκαιρία που είναι απίθανο να εμφανιστεί ξανά στα επόμενα χρόνια, αν όχι δεκαετίες.

Δεν θα σας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουμε δυσαρεστηθεί τόσο από τις θέσεις της ηγετικής ομάδας του VMRO για το δημοψήφισμα και για τα βήματα στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση. Οι πολίτες της «Μακεδονίας» απ όλες τις κοινότητες και τα κόμματα, περιλαμβανομένου και του δικού σας, στηρίζουν ισχυρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Τώρα είναι στο χέρι της Βουλής να υλοποιήσει το επόμενο και αποφασιστικό βήμα. Σας καλούμε να δημιουργήσετε χώρο στη δημόσια σφαίρα αλλά και ιδιωτικά για τους βουλευτές του κόμματός σας να αποφασίσουν εάν θα ψηφίσουν ή όχι τις συνταγματικές αλλαγές, χωρίς να δέχονται απειλές, ανταλλάγματα ή άλλου είδους εξαναγκασμούς.

Είναι μια ιστορικά σημαντική στιγμή για τη χώρα, μια στιγμή που απαιτεί ηγεσία και ωριμότητα. Σαν αληθινός φίλος και υποστηρικτής της «Μακεδονίας», σας καλώ να βάλετε στην άκρη το κομματικό συμφέρον και (…) να διασφαλίσετε ένα λαμπρότερο μέλλον για τους πολίτες σας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top