«Στα μαχαίρια» Καναδάς και Σαουδική Αραβία – Ένα tweet έφερε τη ρήξη

Από τον «πόλεμο των λέξεων» στα αντίποινα

Ένας ιδιότυπος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει από την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Καναδά.Μήλον της έριδος; Ένα… tweet της Καναδής Υπουργού Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, που ζητούσε την απελευθέρωση δυο σαουδαράβων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το «τιτίβισμα» της Φρίλαντ έγινε και στα αγγλικά και στα γαλλικά. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Την επόμενη μέρα, το το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έστειλε ένα άλλο μήνυμα στο Twitter καλώντας τη Σαουδική Αραβία να «απελευθερώσει αμέσως» αυτούς και άλλους ακτιβιστές.

Το μήνυμα αυτό μεταφράσθηκε στα αραβικά από την καναδική πρεσβεία στο Ριάντ και δημοσιοποιήθηκε τις 5 Αυγούστου με αποτέλεσμα να μπορούν να το δουν τα περίπου 12.000 πρόσωπα που ακολουθούν τον λογαριασμό της καναδικής πρεσβείας στο Twitter.

«Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΗΣΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ

Παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Καναδάς έχει ασκήσει πολλάκις πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να «ανοίξει μύτη», αυτή τη φορά παραβίασε μια «κόκκινη γραμμή».

Αν και η «επίσημη δικαιολογία» ήταν ότι το tweet αυτό ήταν ενάντια στους διπλωματικές κανόνες, περιφερειακοί εμπειρογνώμονες είπαν πως αυτό που προκάλεσε τον θυμό των σαουδαράβων αξιωματούχων ήταν το γεγονός ότι εστάλη προς ένα εγχώριο ακροατήριο.

Αναλυτές αναφέρουν πως οι Σαουδάραβες πήραν πολύ στα σοβαρά την ενέργεια αυτή των Καναδών. Πάνω που νόμιζαν πως οι Καναδοί θα έκαναν πίσω, εκείνοι έστειλαν το tweet γραμμένο και στα αραβικά. Αυτό στοίχισε στους Σαουράραβες οι οποίοι θεώρησαν πως προσπάθησαν να τους φέρουν σε δύσκολη θέση ενώπιον του λαού τους. 

Γι΄αυτό και δεν το άφησαν να περάσει έτσι. Με πρωτοφανείς κυρώσεις, οι Σαουδάραβες «απάντησαν» με:

 

  • Απέλαση του πρέσβη του Καναδά στο Ριάντ
  • Ανάκληση του δικού τους πρέσβη στην Οτάβα
  • Πάγωμα όλων των διμερών εμπορικών σχέσεων,
  • Μια σειρά άλλων μέτρων (απομάκρυνση των σαουδαράβων ασθενών σε καναδικά νοσοκομεία, τερματισμός της εκπαίδευσης σαουδαράβων ιατρών σε κέντρα του καναδικού συστήματος υγείας, αναστολή της φοίτησης σαουδαράβων σε καναδικά πανεπιστήμια, αναστολή αεροπορικών πτήσεων...). 

Παράλληλα, τα μέτρα ενάντια στον Καναδά υποστηρίζονται από μια καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης στην οποία επικρίνονται οι επιδόσεις του Καναδά στα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκωμιάζεται η σταθερότητα του σουαδάραβα μονάρχη στην «προστασία της κυριαρχίας του βασιλείου». Κανάλια της σουαδαραβικής τηλεόρασης μετέδωσαν ρεπορτάζ για τον αγώνα των ιθαγενών στον Καναδά τονίζοντας ότι υπήρξαν στην ιστορία τους θύματα διακριτικής μεταχείρισης. Άλλα ρεπορτάζ απαριθμούσαν «τις χειρότερες καναδικές φυλακές» και περιέγραφαν σκληρές συνθήκες εγκλεισμού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Την ώρα που ο Καναδάς είναι ξαφνιασμένος από την έντονη σαουδαραβική αντίδραση, αναλυτές αναφέρουν πως απλά αποτελεί παράπλευρη απώλεια, μέσω της οποίας η Σαουδική Αραβία θέλει να στείλει ένα ευρύτερο μήνυμα προς τους γείτονές της, προς άλλες δημοκρατίες και προς τη δυτική επιρροή.

Η Ε.Ε με τη σειρά της, ζητά από το Ριάντ να αποσαφηνίσει τις συνθήκες που αφορούν την κράτηση ακτιβιστριών που αγωνίζονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όσο για τον Τζάστιν Τριντό; Ο Πρωθυπουργός του Καναδά ξεκαθάρισε ότι παρά τις σημαντικές κυρώσεις, η κυβέρνησή του δεν προτίθεται επ' ουδενί να ζητήσει συγγνώμη από τη Σαουδική Αραβία. Παρ΄όλ΄αυτά για καλό και για κακό, η κυβέρνηση του Καναδά φέρεται να ζήτησε συμβουλές και υποστήριξη από επιλεγμένους συμμάχους της, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αποκλιμακώσει την κρίση.

Άγνωστη μέχρι στιγμής παραμένει η αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top