Ολλανδία: Ο καύσωνας σταμάτησε διάσημο ρολόι που λειτουργούσε από το 1857

Φούσκωσαν τα μέταλλά του – Η ζέστη «έλιωσε» την Ευρώπη

Επέλαση έκανε ο καύσωνας στη δυτική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, αφήνοντας πίσω του πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Ισπανία, αυξημένα επίπεδα όζοντος στη Γαλλία αλλά και ένα διάσημο ρολόι στην Ολλανδία που δεν άντεξε τη ζέστη και σταμάτησε να χτυπά.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΤΡΕΧΤΗ

Οι δείκτες του ρολογιού της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας Ντόμ στην Ουτρέχτη (κέντρο) υποχώρησαν υπό το «βάρος» των υψηλών θερμοκρασιών και δεν γυρίζουν πλέον από το πρωί της Παρασκευής, στις 11:23 τοπική ώρα.

Τα μέταλλα στο εσωτερικό του ρολογιού φούσκωσαν, μπλοκάροντας τους οδοντωτούς τροχούς του ρολογιού που χρονολογείται από το 1857. 

Το ρολόι αναμένεται να επιδιορθωθεί εν μέσω μιας επιπέδου τροπικών ζέστης για την Ολλανδία που θα φθάσει μέχρι τους 34 βαθμούς Κελσίου σήμερα.

Στην περιοχή του Ρότερνταμ, η πτώση της στάθμης των ποταμών είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική είσοδο αλμυρού νερού. 

Επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Διαχείριση των Νερών (Rijkswaterstaat) άνοιξε τα φράγματα προκειμένου να διοχετεύσει γλυκό νερό από το εσωτερικό των γαιών προς την κατεύθυνση της θάλασσας, αναγκάζοντας τα σκάφη που έρχονταν από τη Γερμανία να κάνουν μια παράκαμψη προκειμένου να φθάσουν στο ευρωπαϊκό λιμάνι.

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΟΖΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γαλλία συνοδεύτηκε από αύξηση των επιπέδων του όζοντος κυρίως στην περιοχή του Παρισιού, στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, που θα οδηγήσει τις επόμενες ημέρες σε περιορισμούς της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΤΑΚΑΙΕΙ ΤΟ ΜΟΝΣΙΚΕ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ

Η Πορτογαλία αναπνέει λίγο καλύτερα, με τις θερμοκρασίες να ξαναγυρίζουν κάτω από τους 45 βαθμούς Κελσίου που σημειώθηκαν την Κυριακή και οι οποίες θα εξακολουθήσουν να υποχωρούν, σύμφωνα με το πορτογαλικό Ινστιτούτο της Θάλασσας και της Ατμόσφαιρας (IMPA). 

Όμως στο Μονσίκε, η δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Παρασκευή στην οροσειρά στο νότιο τμήμα της χώρας δεν εξασθενεί: Η πόλη ξύπνησε σήμερα το πρωί μέσα σε ένα πυκνό σύννεφο καπνού με την καταστροφή να πλησιάζει.

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΕΘΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Στην Ισπανία, η κατάσταση έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι Ισπανοί πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στην Αλμονάστερ λα Ρεάλ, στην επαρχία Ουέλβα, στην Ανδαλουσία (νοτιοδυτικά), μια περιοχή με πεύκα και ευκαλύπτους.

Η κατάσταση είχε «καλή εξέλιξη» στη διάρκεια της νύχτας χάρη στην «απουσία ανέμων», ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Ανδαλουσίας που κινητοποίησε περίπου 200 άνδρες και 12 βομβαρδιστικά αεροσκάφη νερού.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ

H επιστροφή στις σχολικές αίθουσες έγινε σήμερα το πρωί σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Τριρ στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου (δυτικά), ωστόσο λόγω της ζέστης, με θερμοκρασίες γύρω στους 34 βαθμούς Κελσίου, μειώθηκαν οι ώρες των μαθημάτων και αναβλήθηκαν οι απογευματινές τάξεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, άλλα σχολεία αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της σημερινής επιστροφής στις σχολικές αίθουσες για ένα εκατομμύριο μαθητών σε τρία γερμανικά κρατίδια. Σε περίπτωση υπερθέρμανσης στις αίθουσες, η άλλη επιλογή είναι μια εκδρομή στο δάσος. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top