Πρωτόγνωρος καύσωνας στην Ευρώπη! Πρόβλεψη για καυτό τριήμερο με 48ο C

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα σπάσει το ρεκόρ του ΄77 της Αθήνας

Λιώνει η Ευρώπη από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα που σαρώνει τα βόρεια της ηπείρου, αλλά και την Ιβηρική Χερσόνησο, με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες μέρες να είναι ακόμα πιο δυσοίωνες. 

Έτσι σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων οι κάτοικοι της Ευρώπης και ειδικά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δεν πρόκειται να πάρουν ανάσα δροσιάς, αφού τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο και πολύ πιθανόν οι θερμοκρασίες να καταρρίψουν το «καυτό» ρεκόρ που κατέχει η Αθήνα από τον Ιούλιο του 1977, όταν τα θερμόμετρα άγγιξαν τους 48ο C.

Η Εθνική μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας εξέδωσε προειδοποίηση μέχρι τουλάχιστον και την Κυριακή, στην οποία αναφέρει ότι ο καύσωνας ειδικά στα νοτιοδυτικά θα είναι ιδιαίτερα έντονος.

«Κόκκινη προειδοποίηση» έχει εκδώσει και η πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων Meteoalarm, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι στην Πορτογαλία και την Ισπανία θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση ακόμα και για τις ζωές τους. 

Το εθνικό ρεκόρ στην Πορτογαλία είναι 47,4ο C, το οποίο καταγράφηκε το 2003 στην περιοχή Αλεντέχο στα νότια, ενώ της Ισπανίας είναι 47,3ο C που σημειώθηκε πέρσι τον Ιούλιο. 

Η Παρασκευή και το Σάββατο εκτιμάται ότι θα είναι οι θερμότερες ημέρες με μια πραγματικά μεγάλη πιθανότητα να καταρριφθούν τα ρεκόρ αυτά και ο υδράργυρος να εκτοξευθεί ακόμα και στους 48ο C.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Πορτογαλίας ανέφερε ότι ακόμη και κατά τις νυχτερινές ώρες οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας αναμένεται να παραμείνουν στους 25 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε προειδοποίηση για μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιών και απαγόρευσε στους πολίτες να ανάβουν φωτιές, ενώ απαγόρευσε και την πρόσβαση στα δάση. 

Εγκαινίασε επίσης ένα σύστημα προειδοποίησης με γραπτό μήνυμα στο κινητό, το οποίο θα ενημερώνει τους πολίτες για τυχόν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στην ιβηρική χερσόνησο ακολουθούν εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα ανά την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top