Μακελειό σε ελληνική συνοικία στο Τορόντο: Μυστήριο τα αίτια της επίθεσης

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν μπροστά στον μακελάρη

Μια νέα γυναίκα νεκρή και 13 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης που σημειώθηκε σε ελληνική συνοικία στο Τορόντο, με τα κίνητρα του δράστη, όπως και η ταυτότητά του να παραμένουν άγνωστα. 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας μαυροντυμένος άνδρας με καπέλο, γύρω στα 30, μ΄ ένα τσαντάκι στον ώμο περπατούσε ψύχραιμος στους δρόμους της Greektown στο Τορόντο, όπου υπάρχουν πολλά ελληνικά καταστήματα και εστιατόρια. 

Γύρω στις 22:00 το βράδυ τοπική ώρα, ο δράστης έβγαλε όπλο, στόχευσε προς το ελληνικό εστιατόριο Christina’s κι άνοιξε πυρ κατά πάντων. 

Από τα πυρά του χτυπήθηκε κι ένα εννιάχρονο κοριτσάκι, το οποίο χαροπαλεύει στο νοσοκομείο του Τορόντο. Οι ταυτότητες της νεκρής, των τραυματιών, αλλά και του δράστη παραμένουν ακόμα και τώρα άγνωστες. 

Άγνωστο παραμένει και το κίνητρο της επίθεσης, με καναδικά ΜΜΕ να μεταδίδουν ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες που θέλουν τον δράστη να αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Η αστυνομία πάντως δεν έχει αποκλείσει ακόμα κανένα ενδεχόμενο και εξετάζει και αυτό της τρομοκρατίας. 

Αδιευκρίνιστες είναι επίσης οι συνθήκες θανάτου του μακελάρη, ο οποίος φέρει τραύμα από όπλο, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτοκτόνησε ή έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με τους αστυνομικούς. 

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν περίπου 25 πυροβολισμούς. Ένας άνδρας που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης δήλωσε στο CTV ότι έτρεξε να δει τι συνέβαινε κι αντίκρισε ένα μακελειό. 

«Είδα τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους τραυματισμένους», είπε. 

Η Jody Steinhauer δειπνούσε με την οικογένειά της στο ελληνικό εστιατόριο, όπου έγινε η επίθεση. Αρχικά νόμισε ότι άκουγε πυροτεχνήματα, όμως κατάλαβε ότι έκανε λάθος, όταν άκουσε ανθρώπους να ουρλιάζουν να φύγουν από το πίσω μέρος του εστιατορίου. 

«Μόλις είχα βγει από το αυτοκίνητο μαζί με τον αδελφό μου. Άκουσα 20 – 30 πυροβολισμούς. Απλά τρέξαμε. Είδαμε ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μας και τρέξαμε να σωθούμε», είπε ο John Tulloch.

«Νόμιζα ότι ήταν πυροτεχνήματα, αλλά το εστιατόριο έχει θόρυβο και δεν το σκέφτηκα και πολύ. Όμως μετά τον δέκατο πυροβολισμό σκέφτηκα “ΟΚ, κάτι συμβαίνει” και είδα ανθρώπους στο αίθριο να πετάγονται», είπε ένας σερβιτόρος του εστιατορίου.

 Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή του τραυματισμού ενός συναδέλφου του. 

«Ακούμε πυροβολισμούς, αλλά δεν βλέπουμε τίποτε. Τότε, ένας άλλος συνάδελφος σερβιτόρος, ο Νικ, μου είπε να μπω μέσα, με τράβηξε και ακούστηκαν άλλοι δύο πυροβολισμοί. Και τότε ο Νικ λέει "Γα...το, με πυροβόλησε. Κάλεσε το 911, ένα ασθενοφόρο". Αίμα έτρεχε από το χέρι του. Πιστεύουμε ότι η σφαίρα εξοστρακίσθηκε από το πόμολο της πόρτας», είπε.

Δραματική είναι και η περιγραφή της Ελληνίδας δημοσιογράφου Μπετίνας Διονυσόπουλος, που εργάζεται σε ραδιοφωνικό σταθμό στην περιοχή. 

Η ίδια μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και περιέγραψε όλα όσα είδε από το παράθυρο του ραδιοφωνικού σταθμού, όπου εργάζεται. 

«Άνθρωποι κάθονταν και έτρωγαν όταν ένας περαστικός, απλά γύρισε και ενώ ήταν ανοιχτές οι πόρτες, πυροβολούσε αδιακρίτως τον κόσμο», τόνισε η Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Η κατάσταση στο Τορόντο, όσον αφορά στα βίαια επεισόδια με τη χρήση πυροβόλων όπλων έχει επιδεινωθεί πολύ φέτος. Οι θάνατοι σε τέτοια επεισόδια αυξήθηκαν στους 26 μέχρι στιγμής το 2018, δηλαδή κατά 53% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017, όταν είχαν σημειωθεί 17.

Τα περιστατικά βίας στα οποία σημειώθηκε χρήση όπλων αυξήθηκαν στα 212 φέτος, κατά 13% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, όταν είχαν καταγραφεί 188.

Για τον δήμαρχο του Τορόντο, τον Τζον Τόρι, η πόλη έχει σοβαρό πρόβλημα με τη βία και τη χρήση όπλων: τα πυροβόλα όπλα είναι πολύ εύκολα διαθέσιμα σε πάρα πολλούς, εξηγεί.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top