Συνέλαβαν πρώην βουλευτή στην Τουρκία για τρομοκρατία

Κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 9,5 ως 22 ετών

Συνέλαβαν πρώην βουλευτή στην Τουρκία για τρομοκρατία

Ο πρώην βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ερέν Ερντέμ συνελήφθη την Παρασκευή το πρωί με την κατηγορία ότι είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ο πρώην βουλευτής και επικεφαλής της εφημερίδας Karsi κατηγορείται ότι ανήκει σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και οδηγήθηκε νωρίς το πρωί στην Κωνσταντινούπολη για να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή. 

«Με συνέλαβαν. Δεν ξέρω γιατί. Με συνέλαβε η αστυνομία μπροστά στο σπίτι μου», έγραψε στο Twitter ο Ερντέμ. 

Ο πρώην βουλευτής κινδυνεύει να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 9,5 – 22 ετών, ενώ κατηγορείται γιατί δημοσιοποίησε στην εφημερίδα του ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που διέρρευσαν τον Δεκέμβριο του 2013  στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς που είχε στόχο των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγγενείς του. 

Οι τουρκικές αρχές χαρακτηρίζουν τις διαρροές αυτές ως «απόπειρα πραξικοπήματος», με ηθικό αυτουργό τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ο Ερντέμ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του δικαστή και ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκισή του, όπως έκανε γνωστό μέσω Twitter ο πρώην βουλευτής του CHP, Μπαρίς Γιαρκαντάς. 

Ο Ερντέμ δεν ήταν υποψήφιο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι τουρκικές αρχές είχαν εξαπολύσει εναντίον του μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν πολλοί βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών, αλλά κι ένας ακόμα βουλευτής του CHP, ο Ενίς Μπερμπέρογλου, ο οποίος καταδικάστηκε κατηγορούμενος ότι έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet απόρρητες πληροφορίες.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top