Είναι αυτή η μορφή του Θεού;

Η εικόνα του εξαρτάται από το αν είστε προοδευτικοί ή συντηρητικοί

Είναι αυτή η μορφή του Θεού;

Εσείς πώς φαντάζεστε τη μορφή του Θεού; Είναι ένας ηλικιωμένος με λευκά μαλλιά και λευκή μακριά γενειάδα, όπως τον έχουν αποτυπώσει στον καμβά ο Μιχαήλ Άγγελος και άλλοι ζωγράφοι; Μήπως τελικά η εικόνα αυτή δεν είναι αυτή που πιστεύουν οι περισσότεροι;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, με επικεφαλής τον Τζόσουα Τζάκσον έρχονται να ανατρέψουν την εικόνα αυτή, ζητώντας από 511 Αμερικανούς χριστιανούς να περιγράψουν πώς φαντάζονται εκείνοι τον Θεό.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είδαν αρκετά πρόσωπα σε υπολογιστή και κλήθηκαν να διαλέξουν κάποιο ως πιο πιθανή μορφή για τον Θεό.

Στη συνέχεια οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνική και συνέθεσαν όλες αυτές τις απεικονίσεις για να δημιουργήσουν το πορτραίτο του Θεού.

Όπως προέκυψε, οι περισσότεροι φαντάζονται τον Θεό πολύ νεότερο, με περισσότερα θηλυκά χαρακτηριστικά και λιγότερο λευκό από ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί.

Αντίθετα οι συντηρητικοί φαντάζονται τον Θεό πιο λευκό, πιο έξυπνο, πιο γερασμένο, περισσότερο ισχυρό και λιγότερο στοργικό απέναντι στους ανθρώπους.

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι συντηρητικοί θέλουν περισσότερο από ότι οι προοδευτικοί να ζουν μια κοινωνία με τάξη, κάτι που επιτυγχάνεται καλύτερα με έναν ισχυρό Θεό. Από την άλλη, οι προοδευτικοί δίνουν προτεραιότητα σε μια κοινωνία ανοχής, κάτι που εξυπηρετείται καλύτερα από ένα Θεό γεμάτο αγάπη», δήλωσε μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη μάλιστα οι νεότεροι σε ηλικία πιστεύουν σε έναν Θεό της αγάπης, ενώ οι μεγαλύτεροι σε έναν Θεό της ισχύος.

Οι πιο όμορφοι σε εξωτερική εμφάνιση τον φαντάζονται πιο γοητευτικό, ενώ οι Αφροαμερικανοί θεωρούν ότι ο Θεός μοιάζει περισσότερο στους ίδιους παρά στους λευκούς.

«Η τάση των ανθρώπων να πιστεύουν σε ένα Θεό που τους μοιάζει, πηγάζει με συνέπεια από μια γενικότερη εγωκεντρική μεροληψία. Οι άνθρωποι συχνά προβάλλουν τις πεποιθήσεις τους στους άλλους και η μελέτη μας δείχνει ότι σε αυτό δεν διαφέρει ούτε η εμφάνιση του Θεού. Οι άνθρωποι πιστεύουν τελικά σε ένα Θεό που όχι μόνο σκέπτεται όπως αυτοί, αλλά μοιάζει και με αυτούς εξωτερικά», δήλωσε ο καθηγητής ψυχολογίας Κουρτ Γκρέι.

Πάντως και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ένα κοινό, πιστεύουν ότι ο Θεός είναι άνδρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top