Σκληρές εικόνες: Ανασύρουν απανθρακωμένα πτώματα στη Γουατεμάλα – 99 οι νεκροί

Άλλοι σχεδόν 200 άνθρωποι αγνοούνται

Στάχτη και νεκρούς έχει αφήσει πίσω της η έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγκο, από την περασμένη Κυριακή.

Το ηφαίστειο της Γουατεμάλας εξακολουθεί να είναι ενεργό, με τα σωστικά συνεργεία να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες να βρουν επιζώντες. Δυστυχώς, εντοπίζουν μόνο νεκρούς, όπως βλέπετε στο βίντεο, τους οποίους σκεπάζουν με μαύρες σακούλες και μεταφέρουν σε καρότσες αυτοκινήτων. Ο τραγικός απολογισμός φτάνει τους 99 νεκρούς. Όμως μόνο τα 28 πτώματα έχουν αναγνωριστεί μέχρι τώρα. Σχεδόν άλλοι 200 άνθρωποι αγνοούνται.

«Η δραστηριότητα συνεχίζεται» στο ηφαίστειο και «η πιθανότητα (...) νέων πυροκλαστικών ροών τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί, κατά συνέπεια συνιστάται να μην παραμένουν οι πολίτες στην περιοχή που πλήττεται», τόνισε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας της Γουατεμάλας.

Από τον κρατήρα του ηφαιστείου συνεχίζει να υψώνεται μια στήλη καπνού και τέφρας και να ακούγονται τέσσερις ως πέντε λιγότερο ισχυρές εκρήξεις την Τετάρτη.

Η έκρηξη της Κυριακής είχε επίσης συνέπεια να τραυματιστούν 46 άνθρωποι ενώ εξώθησε τις αρχές να απομακρύνουν από τις εστίες τους 12.089 ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών (CONRED). Η καταστροφή έπληξε, λιγότερο ή περισσότερο, συνολικά 1,7 εκατ. Γουατεμαλτέκους. 72 ώρες μετά την τραγωδία, οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες έμοιαζαν όλο και πιο ισχνές, όπως αναγνώρισε ο Σέρχιο Καμπάνιας, ο διευθυντής επιχειρήσεων της CONRED, ήδη την Τρίτη, αλλά ο ίδιος επέμεινε την Τετάρτη ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

Στο ηφαίστειο «της Φωτιάς» είχε ήδη σημειωθεί μια έκρηξη τον Ιανουάριο του 2018. Τον Σεπτέμβριο του 2012, το προηγούμενο ξύπνημα του ηφαιστείου είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση περίπου 10.000 ανθρώπων που ζούσαν στα χωριά στη νότια πλαγιά του κολοσσιαίου ορεινού όγκου.

Στη Γουατεμάλα είναι ενεργά άλλα δύο ηφαίστεια, το Σαντιαγκίτο (δυτικά) και το Πακάγια (20 χλμ. νότια της πρωτεύουσας). Η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού», μια ζώνη όπου καταγράφεται το 85% της σεισμικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top