4 - 9 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων για προεδρικές εκλογές στην Τουρκία

Μέχρι στιγμής έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες του Ταγίπ Ερντογάν, της αρχηγού του IYI Μεράλ Ακσενέρ και του πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

4 - 9 Μαΐου η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές

Από τις 4  έως τις 9 Μαΐου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ενώ για τις συνεργασίες των κομμάτων στις βουλευτικές που θα πραγματοποιηθούν,επίσης στις 24 Ιουνίου, η τελευταία μέρα υποβολής είναι στις 6 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Εκλογών (YSK) της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λίστες με τα ονόματα των υποψηφιοτήτων των βουλευτών θα μπορούν να δοθούν μέχρι τις 21 Μαΐου. Στο εξωτερικό η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουνίου.

Μέχρι στιγμής έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, της αρχηγού του IYI Μεράλ Ακσενέρ και του πρώην συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που βρίσκεται στη φυλακή. Αναμένεται ακόμη το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αποφασίσει για τον υποψήφιο αλλά και το Saadet Partisi (Κόμμα Ευδαιμονίας), ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα Ακσενέρ και το κόμμα Κιλιτσντάρογλου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές. Τώρα αναμένεται να φανεί αν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν για συμμαχία για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου φέρεται να έχει υποβάλει πρόταση για συμμαχία επτά κομμάτων της αντιπολίτευσης με στόχο να περάσουν νομοθεσία για «μηδέν εκλογικό μέτρο». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα νομοθεσία στην περίπτωση που ένα μικρό κόμμα συμμετάσχει σε συμμαχία με άλλα κόμματα μπορεί να ενταχθεί στη βουλή έστω κι αν δεν περάσει από μόνο του το 10% που αποτελεί εκλογικό μέτρο. Πάντως πληροφορίες φέρουν τη Μεράλ Ακσενέρ να μη βλέπει θετικά  πρόταση για συμμαχία επτά κομμάτων και να αντιπροτείνει πρόταση για συμμαχία δεξιών κομμάτων μόνο επειδή δε θέλει να συμμαχήσει με το φιλοκουρδικό κόμμα. Ωστόσο πληροφορίες λένε πως απάντησε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι θα μελετήσει ξανά την πρότασή του.

Στο μεταξύ τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει προεκλογικές συγκεντρώσεις σε 55 επαρχίες  μέχρι τις εκλογές της 24ης Ιουνίου με έναρξη στις 28 Απριλίου από τη Σμύρνη.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top