Τζίνα Χάσπελ: Στο τιμόνι της CIA μια γυναίκα που κατηγορείται για βασανιστήρια

Ποια είναι η αντικαταστάτρια του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

Η αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη και η αντικατάστασή του από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε σαν αποτέλεσμα να τοποθετηθεί στο τιμόνι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών η Τζίνα Χάσπελ.

Αν η Γερουσία επικυρώσει την τοποθέτησή στη CIA, τότε η Χάσπελ θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Πρόκειται για ένα από τα πιο επίλεκτα στελέχη της CIA, για την οποία εργάζεται εδώ και τρεις δεκαετίες.

Συμμετείχε και επέβλεπε κάποιες από τις πιο σημαντικές και δύσκολες επιχειρήσεις εκτός αμερικανικού εδάφους και μέχρι χθες ήταν από τις κορυφαίες μυστικές πράκτορες των ΗΠΑ.

Εντάχθηκε στην CIA το 1985 και υπηρέτησε σε πολλά μέρη του κόσμου. Το 2013 είχε διοριστεί επικεφαλής των κρυφών επιχειρήσεων της CIA, αλλά αντικαταστάθηκε μετά από μερικές εβδομάδες, εξαιτίας, όπως ανέφερε μεγάλη μερίδα του αμερικανικού Τύπου, των πιθανολογούμενων ευθυνών της για τη δημιουργία με την 11η Σεπτεμβρίου, μυστικών φυλακών στο εξωτερικό, όπου πραγματοποιούνταν βασανιστήρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το 2002 η Χάσπελ ήταν επικεφαλής μυστικής φυλακής στην Ταϊλάνδη, όπου βασανίστηκαν δύο ύποπτοι για τρομοκρατία. Ένας από αυτούς, ο Abu Zubayda βασανίστηκε με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού 23 φορές μέσα σε έναν μήνα.

Επίσης, οι βασανιστές του, του χτυπούσαν το κεφάλι στον τοίχο, δεν τον άφηναν να κοιμηθεί και τον κρατούσαν σε ένα κουτί που έμοιαζε με φέρετρο.

Τελικά οι πράκτορες της CIA κατάλαβαν ότι δεν είχε κάποια αξιόλογη πληροφορία να δώσει και τον άφησαν ελεύθερο.

Όπως αποκάλυψε το ProPublica, η Χάσπελ ήταν εκείνη που υπέγραφε προσωπικά τις αναφορές στα κεντρικά της CIA για την πορεία των ανακρίσεων του Zubayda.

Τα βίντεο από τα βασανιστήρια καταστράφηκαν το 2005 κατόπιν εντολής της Χάσπελ, η οποία μάλιστα φέρεται να περιέγραψε στους υφιστάμενούς της πώς να τα καταστρέψουν σωστά.

Το 2014 συντάχθηκε απόρρητη έκθεση για το πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA από την Επιτροπή της Γερουσίας για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, όμως ο νυν πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, εδώ και μήνες προσπαθεί να συγκεντρώσει τα αντίγραφα της έκθεσης αυτής, με τη δικαιολογία ότι θέλει να αποφύγει τις διαρροές.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι Δημοκρατικοί καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής επιδιώκει να καταστρέψει τα αντίγραφα της έκθεσης για να μην αποκαλυφθεί ποτέ η αλήθεια για το πρόγραμμα αυτό της CIA.

Σύνοψη 528 σελίδων της έκθεσης αυτής είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2014, όμως η πλήρης εκδοχή της περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις ανακριτικές μεθόδους, όπως επίσης ονόματα προσώπων που συμμετείχαν στα βασανιστήρια και τους τόπους που έγιναν αυτά.

Μάλιστα ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, επειδή φοβόταν ότι η έκθεση μπορεί να θαφτεί, είχε κρατήσει ένα αντίγραφο για την προεδρική βιβλιοθήκη στο Σικάγο.

Αρκετοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι η επιλογή της Χάσπελ για το τιμόνι της CIA δεν ήταν τυχαία, καθώς ο Τραμπ έχει φλερτάρει αρκετές φορές με την ιδέα της επαναφοράς των βασανισμών ως ανακριτικές μέθοδοι, ενώ δημόσια είχε δηλώσει ότι ο εικονικός πνιγμός είναι αποτελεσματικός.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top