Ψυχρό το κλίμα στη συνάντηση Μέρκελ – Γιλντιρίμ! Σκληρή γλώσσα από τη Γερμανίδα καγκελάριο

Άνοιξαν οι δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά η παγωμάρα παραμένει

Βαρύ ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ μετά από μια μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

Το σημαντικό αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός ότι οι δύο πλευρές επικοινωνούν και πάλι σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, κάτι που επεσήμανε και η ίδια η Άνγκελα Μέρξελ στην ομιλία της μετά από τη συνάντησή της με τον Γιλντιρίμ.

«Η επίσκεψη του κυρίου Γιλντιρίμ είναι ένα μήνυμα ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να βελτιώσουν της γερμανοτουρκικές σχέσεις, πιθανώς στη βάση κοινών αξιών, αλλά αυτό δεν είναι προς το παρόν και τόσο εύκολο», είπε με νόημα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ με αφορμή τη συμμετοχή του στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την Παρασκευή και το Σάββατο.

Το Βερολίνο εκτιμά ότι η συνάντηση αυτή έχει σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να αποφύγει τον κίνδυνο της πολιτικής απομόνωσης από τους δυτικούς εταίρους της.

Μάλιστα η Άνγκελα Μέρκελ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα στις δηλώσεις της μετά από τη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στην περίπτωση του δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ που κρατείται χωρίς κατηγορητήριο των εισαγγελικών αρχών στην Τουρκία, λέγοντας ότι «τόσο η υπόθεση του όπως και οι υποθέσεις των άλλων Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους στην Τουρκία συνιστούν για το Βερολίνο “κατεπείγον” θέμα».

Απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή για την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου, όπως η εξαγωγή όπλων στην Τουρκία.

Όσον αφορά στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν η Άγκυρα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top