Ξεκίνησε το φαντασμαγορικό καρναβάλι της Βενετίας: Βγήκαν οι στολισμένες γόνδολες στη λιμνοθάλασσα - Φωτό και Βίντεο

"Πόρτα" σε πολλούς τουρίστες λόγω ασφυκτικής προσέλευσης

Το Καρναβάλι της Βενετίας, το μεγαλύτερο γεγονός στο ημερολόγιο της πόλης της λιμνοθάλασσας, ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Σάββατο η εναρκτήρια εκδήλωση με υπερθέαμα φωτός και παράσταση τσίρκου, πραγματοποιήθηκε κατά μήκος του καναλιού Καναρέτζο, στη βορειοδυτική Βενετία, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Είχε αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτήν την περιοχή σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους με απαραίτητη για όλους την επίδειξη ταυτότητας.

Λόγω των μέτρων που θεσπίστηκαν πρόσφατα από τις αρχές της πόλης για την αντιμετώπιση του υπερβολικά μεγάλου αριθμού επισκεπτών, τέθηκε σε εφαρμογή το μεγάλο πείραμα του «numero chiuso» (περιορισμένης πρόσβασης) στις όχθες του Καναρέτζο.

Η εκδήλωση έπρεπε να ξεκινήσει στις έξι το απόγευμα και μέχρι τις 5.20 ο αριθμός αυτός είχε ήδη ξεπεραστεί. Υπήρχαν πολύ περισσότεροι, περίπου 20.000 άνθρωποι έξω από την «προνομιούχα ζώνη» από όσους βρέθηκαν εντός και ο στενός δρόμος μεταξύ του σταθμού και του καναλιού σύντομα γέμισε κόσμο. Η αστυνομία έπρεπε να επέμβει για να απελευθερώσει τις δύο γέφυρες πάνω από το κανάλι Καναρέτζο. Πολλοί κάτοικοι παραπονέθηκαν ότι εμποδίστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και ότι αισθάνθηκαν σαν όμηροι μέσα στην πόλη τους. Η λέξη «χάος» βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα πολλών εφημερίδων.

Ντυμένος Batman ο δημάρχος της Βενετίας

 

Το Σάββατο ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάρο έφθασε στο «Φεστιβάλ στο νερό» ντυμένος ως Batman και έγινε θέμα συζητήσεων.

Την Κυριακή με 15.000 συμμετοχές στην παρέλαση με μάσκες και τη ρεγκάτα των γυναικών σε γόνδολες, οι δυσκολίες ήταν λιγότερες, ίσως επειδή κανείς δεν έκλεισε ποτέ τις πύλες και το κοινό μπόρεσε να κινηθεί ελεύθερα. Το Καρναβάλι της Βενετίας συνεχίζεται μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και στην πλατεία του Αγίου Μάρκου είναι εύκολο να ξεσπάσουν νέα προβλήματα και διαμαρτυρίες κατοίκων.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις στην πλατεία, όπως «Το Πέταγμα του Αγγέλου» η πτήση από την κορυφή του Καμπανίλε στο κέντρο της πλατείας του Αγίου Μάρκου προσελκύουν κατά μέσο όρο 70.000 ανθρώπους, φέτος όμως θα μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν μόνον 20.000.

Λόγω του χάους που προκλήθηκε το Σάββατο, αποφασίστηκε επίσης η διοργάνωση εκδηλώσεων στις περιοχές του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Ιερεμία για να μειωθεί η πίεση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου.

 

 

Φωτό: Reuters

Video: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top