Μπορίσοφ: «Το Κυπριακό δε θα λυθεί κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ»

«H EE πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τα ρίσκα της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Τουρκία»

Μπορίσοφ για Κυπριακό και Τουρκία

«Το κυπριακό δεν θα λυθεί κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας της ΕΕ», λέει στο star.gr, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, εξηγώντας εκτενώς όμως ότι «η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά τα ρίσκα και τις συνέπειες της επιδείνωσης των σχέσεών της με την Τουρκία» και πως «αν αλλάξουμε στάση απέναντι στην Τουρκία, αυτή θα πρέπει να αντανακλάται στην αμυντική πολιτική της ΕΕ».

Ο Πρωθυπουργός Μπορίσοφ, απαντώντας σε ερώτηση του star.gr, αν και κατά πόσο η βουλγαρική προεδρία θα προωθήσει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας και τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων για Τούρκους πολίτες, σημειώνει: «η Βουλγαρία, σαν συμπρόεδρος του Συμβουλίου εκτιμά ότι το κυρίαρχο δικαίωμα για λήψη αποφάσεων για αυτά τα θέματα είναι στο ίδιο το Συμβούλιο των Κρατών Μελών». Υπό αυτή την έννοια μπορώ μόνο να σκεφτώ φωναχτά απαντώντας στην ερώτησή σας», λέει ο Μπ.Μπορίσοφ.

"Για πολλούς η Τουρκία είναι μακρινή χωρα, για τους φίλους μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και εδώ στη Βουλγαρία όμως, η Τουρκία είναι κοντά, έχει 80 εκατομμύρια πληθυσμό και στρατό που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά", αναφέρει ο Πρωθυπουργός.

"Παρακολουθούμε την πορεία των καταστάσεων", λέει και συμπληρώνει: " η ΕΕ εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, έχει συνεργασία στο θέμα της Συρίας και την τρομοκρατία. Θέλουμε να επιδεινώσουμε αυτές τις σχέσεις;" διερωτάται. "Θέλουμε να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε άσχημες εκφράσεις σε υψηλό επίπεδο;"

"Στην Βουλγαρία έχουμε μουσουλμανική μειονότητα... είμαστε πολύ προσεκτικοί στη εθνική ανεκτικότητα", λέει ο Μπ. Μπορίσοφ. Ο Πρωθυπουργός εξηγεί ότι στη δεκαετία του ‘80, και τη διαδικασία “αναγέννησης” 1.000.000 πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος έφυγαν από τη Βουλγαρία και "θα είχαμε το Κόσοβο να συμβαίνει τότε, αν δεν ήταν ισχυρό το σύμφωνο της Βαρσοβίας".

"Έχουμε 1.300 τζαμιά στην Βουλγαρία", σημειώνει. "Όταν είμαστε μέλος του συμφώνου της Βαρσοβίας, με 100.000 στρατό είχαμε πλάνα να κρατήσουμε τους Τούρκους 4 μέρες στα σύνορα σε περίπτωση επίθεση, μέχρι να φτάσει βοήθεια από την ΕΣΣΔ. Θα κρατήσουμε πάντα ευρωπαϊκή στάση στο θέμα της Τουρκίας, αλλά αν θέλουμε αυτό να αλλάξει, πρέπει να το συζητήσουμε - αν κάτι αλλάξει τότε πρέπει αυτό να αντανακλάται στη αμυντική πολιτική", διευκρινίζει ο Μπρορίσοφ. "Επαναλαμβάνω ότι απλά σκέφτομαι φωναχτά", καταλήγει.

"Πριν από δύο χρόνια ήρθε ο Νταβούτογλου και συμφωνήσαμε στο μεταναστευτικό. Τι θα γίνει αν τρία εκατομμύρια μετανάστες έρθουν από την Τουρκία και θέλουν να περάσουν τα Σύνορα;" καταλήγει, αναφερόμενος και στις τελευταίες επαφές Ερντογάν - Μακρόν και Τσαβούσογλου - Γκάμπριελ.

Παρομοίως, "ο στόχος της Προεδρίας μας είναι να συμβάλουμε, έστω και λίγο στην ενότητα της Ευρώπης, να βρούμε λύσεις σε προβλήματα που ήδη υπάρχουν και να βάλουμε τα Βαλκάνια ξανά στην ατζέντα", δήλωσε από τη Σόφια ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους του Τύπου πριν από την επίσημη έναρξη της βουλγαρικής εξάμηνης κυλιόμενης προεδρίας της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας αποφεύγοντας να σχολιάσει τις διαφωνίες των κρατών μελών, σημείωσε ότι "η Βουλγαρία είναι κάνει πάντα το καλύτερο που μπορεί, σε ό,τι της ανατεθεί", φέρνοντας ως παράδειγμα τη φύλαξη των εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ.

"Ποτέ δεν αισθανθήκαμε πιο χαρούμενοι από τη στιγμή που κατέρρευσε το σιδηρούν παραπέτασμα", ανέφερε ο Πρωθυπουργός επαινώντας το άνοιγμα της ΕΕ στις ανατολικές χώρες προ δεκαετιών. Ξεκαθαρίζοντας ότι, "προφανώς κανείς δεν είναι τέλειος", περιέγραψε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τη χώρα του, από τη στιγμή της ένταξης στην ΕΕ και μετά, περιγράφοντας τις οικονομικές επιδόσεις και τα κριτήρια του Μάαστριχτ. Τόνισε δε ότι "το σθένος της ΕΕ είναι η «υπέρ – δημοκρατία» και η πολιτική δέσμευση των Κρατών Μελών". Εκτίμησε δε ότι η χώρα του αξίζει να ενταχθεί στην ζώνη Σένγκεν το συντομότερο, εξηγώντας ότι η μέχρι στιγμής απόρριψη του αιτήματος ωθεί τη Βουλγαρία να προσπαθήσει περισσότερο.

Σε σχέση με τις αιτιάσεις για την συμμετοχή ακροδεξιού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, εξήγησε ότι η ακροδεξιά κέρδισε ψήφους από τις ελλείψεις της κυβερνητικής πολιτικής το προηγούμενο διάστημα" και όσο το κόμμα του ήταν στην αντιπολίτευση.

Σημείωσε όμως ότι ο κυβερνητικός του εταίρος δεν έχει διαφωνίες στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του και σημείωσε ότι το “Εθνικό Μέτωπο”, έχει θεματική μόνο για τη εσωτερική πολιτική. Παρεμβαίνοντας ο Υπουργός Άμυνας που προέρχεται από το κόμμα αυτό, διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται τον τίτλο του ακροδεξιού.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top