Βερολίνο: «Εντοπίσαμε 1.000 παράνομες αφίξεις από την Ελλάδα»

Νέα κρίση στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας λόγω των αυστηρών ελέγχων

Την αυξημένη προσέλευση επιβατών χωρίς θεώρηση Σένγκεν επικαλούνται τώρα οι γερμανικές αρχές για να δικαιολογήσουν τους αυστηρούς ελέγχους που πραγματοποιούν από τις 12 Νοεμβρίου σε επιβάτες από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle που επικαλείται το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Ζώνης Σένγκεν.

Μάλιστα πηγές της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας, δήλωσαν στη Deutsche Welle ότι το Βερολίνο αντιμετωπίζει τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο.

Η Κομισιόν τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αυστηρών ελέγχων στους επιβάτες από Ελλάδα, αναφέροντας ότι το Βερολίνο κάνει χρήση του κώδικα Σένγκεν, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε χώρες που συμμετέχουν να πραγματοποιούν ελέγχους για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, η Γερμανία είχε ενημερώσει ότι θα κάνει χρήση αυτού δικαιώματος για ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα, ενώ έδωσε εγγυήσεις ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι στον χρόνο.

Η εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι με πρωτοβουλία της Κομισιόν θα υπάρξει σήμερα τριμερής συνάντηση (Κομισιόν, Βερολίνο, Αθήνα) σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να παρασχεθούν όλες οι πληροφορίες σε σχέση με το θέμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top