Οργή Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άδεια στον Κουφοντίνα - «Φοβόμαστε ότι δε θα επιστρέψει στη φυλακή»

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσημα την ενόχληση τους – Αντιδράσεις από Τουρκία και Βρετανία

Οργή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την άδεια στον Κουφοντίνα

Διεθνείς είναι οι αντιδράσεις για τη διήμερη άδεια που ζήτησε και πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, η Αμερική ανακοίνωσε ότι ανησυχεί τρομερά και εξέφρασε ξεκάθαρα τον φόβο ότι ο εκτελεστής της «17Ν» δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.

Με δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ενόχληση της Ουάσινγκτον:

«Η Ελλάδα άφησε ελεύθερο έναν καταδικασμένο τρομοκράτη από την οργάνωση της 17 Νοέμβρη. Θα θέλαμε να καταδικάσουμε την απελευθέρωση του καταδικασμένου τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με δύο μέρες άδεια από τις ελληνικές φυλακές».

Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σημείωσε ότι ο Κουφοντίνας «έχει καταδικαστεί για μια σειρά φόνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ουίλιαμ Νορντίν, ακολούθου αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας, και του λοχία της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ρόναλντ Στιούαρτ. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση την σοβαρή μας ανησυχία γι' αυτή την απόφαση».

«Στο παρελθόν», προσέθεσε, «κάποια από τα καταδικασμένα μέλη της 17 Νοέμβρη έχουν αφεθεί ελεύθερα με άδεια και μετά εξαφανίστηκαν. Επομένως, ανησυχούμε γι' αυτόν τον λόγο».

Όταν Αμερικανός δημοσιογράφος τη ρώτησε «για να καταλάβουμε, αφέθηκε ελεύθερος μόνο για δύο μέρες και μετά θα γυρίσει πίσω;» η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε:

«Έτσι έχουμε καταλάβει, αλλά με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες που έχουμε, ανησυχούμε ότι δεν θα γυρίσει πίσω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα πρώτα πλάνα του Κουφοντίνα στο σπίτι του στον Βαρνάβα – Οι φωνές και η ένταση

Πολιτική θύελλα για την άδεια στον Κουφοντίνα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Εκτός από τις ΗΠΑ, και η Βρετανία εξέφρασε την έντονη ενόχλησή της για τη 48ωρη άδεια στον Κουφοντίνα.

Με tweet της, η Βρετανίδα πρέσβης, Κέιτ Σμιθ, έκανε λόγο για βαθιά απογοήτευση:

«Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως, είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Το tweet της συνοδεύετηκε από πλακέτα για τον στρατιωτικό ακόλουθο Στίβεν Σόντερς, που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη.

Η Άγκυρα, σε ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της για την άδεια αυτή, ενώ κατηγορεί την Αθήνα ότι επιδεικνύει ανοχή σε έναν «αιμοσταγή τρομοκράτη», όπως τον αποκαλεί, υπενθυμίζοντας τους Τούρκους διπλωμάτες που έπεσαν θύματα της αιματηρής δράσης της 17 Νοέμβρη τη δεκαετία του ’90.

Όπως επισημαίνει, η ενέργεια αυτή της Αθήνας, «είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Mάθαμε με μεγάλη απογοήτευση ότι ο Δημήτρης Κουφοντινάς, ο οποίος καταδικάστηκε με ισόβια στη φυλακή για τη δολοφονία του κ. Τσετίν Γκιοργκιού, του Ακολούθου Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα το 1991, για την απόπειρα δολοφονίας του κ. Ντενίζ Μπολούκμπασι, σύμβουλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1991 και για συμμετοχή στη δολοφονία του κ. Χαλούκ Σιπαχίογλου, συμβούλου στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα το 1994, αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή σήμερα (9 Νοεμβρίου ) για περίοδο δύο ημερών.Δεν είναι δυνατόν να αντιληφθούμε πως ένας τρομοκράτης που έχει επανειλημμένα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των διπλωματών μας έχει την ευκαιρία να απολαύσει τέτοιας ρύθμισης. Η επίδειξη ανοχής σε έναν αιμοσταγή τρομοκράτη με τέτοιο τρόπο είναι μια τεράστια έλλειψη σεβασμού προς τη μνήμη των μαρτύρων διπλωματών μας». 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top