Μαζικές συλλήψεις στη Σαουδική Αραβία – 11 πρίγκιπες και δεκάδες Υπουργοί στη φυλακή

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Βασίλειου των Σαούντ η κεντρική εξουσία προχώρησε στη μαζική σύλληψη υψηλόβαθμων μελών της βασιλικής αυλής και δεκάδων πρώην και νυν υπουργών με την κατηγορία της διαφθοράς.

Όλα αυτά, έγιναν λίγες ώρες μόνο μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το ζήτημα αυτό την οποία συγκρότησε ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου και διάδοχος του χρόνου, Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν. 

Ο Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν, στα τέλη Οκτωβρίου δεσμεύτηκε για τη δημιουργία μιας «μετριοπαθούς Σαουδικής Αραβίας» σε μια προσπάθεια ρήξης με το παρελθόν αλλά και την εικόνα μιας χώρας η οποία εδώ και δεκαετίες θεωρείται ως εξαγωγέας του υπέρ συντηρητικού θρησκευτικού δόγματος του Ισλάμ, του «Ουαχαβιτισμού». Το δόγμα αυτό θεωρείται και η πηγή δημιουργίας και αναφοράς του Ισλαμικού τζιχαντισμού. Παράλληλα, υπήρξαν πολύ σοβαρές αντιδράσεις στην απόφασή του να ιδιωτικοποιήσει πολλές δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και να μειώσει τις κρατικές παροχές.

Ήδη ο πρίγκιπας Σαλμάν ανακοίνωσε πρόσφατα μεταρρυθμίσεις που σοκάρουν το θρησκευτικό καθεστώς όπως το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν ή ακόμη χειρότερο το δικαίωμα των γυναικών να πηγαίνουν στο γήπεδο και τη δυνατότητα να ανοίξουν κινηματογραφικές αίθουσες στη Σαουδική Αραβία. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ – Πώς αυτό θα επηρεάσεις τις επενδύσεις

Ντόμινο εξελίξεων σε πενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά τον κόσμο, αναμένεται να πυροδοτήσει η σύλληψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγει μια νεοσυσταθείσα σαουδαραβική επιτροπή κατά της διαφθοράς.

Ο 62χρονος πρίγκιπας ο οποίος είναι γνωστός για τα μερίδιά του στην Citigroup και σε άλλες κολοσσιαίες δυτικές εταιρείες, θεωρείται από πολλούς ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής επιχειρηματικότητας ενώ εμφανίζεται συχνά σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και σε άρθρα με θέμα τις επενδύσεις και τον πολυτελή τρόπο ζωής του.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes,  το ύψος της περιουσίας του ανέρχεται σε 17 δισ δολάρια, ενώ αφιέρωμα του περιοδικού το 2013, αναφερόταν στο μαρμάρινο ανάκτορό του στο Ριάντ, με τα 420 δωμάτια, στο ιδιωτικό του Boeing 747, το οποίο είναι εξοπλισμένο με...θρόνο και στο θέρετρό του στις παρυφές της πρωτεύουσας με τα πέντε σπίτια, τις πέντε τεχνητές λίμνες και το μίνι Γκραν Κάνιον.

Εκτός από τα αμύθητα πλούτη του, ο Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, είναι επίσης γνωστός για τις ωμές πολιτικές του απόψεις και το 2015, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν αποκάλεσε, μέσα από το Twitter, τον Ντόναλντ Τραμπ «όνειδος».

Να σημειώσουμε, ότι εκτός από τη Citigroup, ο 62χρονος πρίγκιπας διαθέτει σημαντικά μερίδια στο Twitter, την διαδικτυακή εταιρεία ταξί Lyft και την Time Warner.

Η επενδυτική του εταιρεία, η Kingdom Holding, η μετοχή της οποίας κατέγραψε σήμερα πτώση 10% έπειτα από την είδηση της κράτησής του, αγόρασε πρόσφατα σχεδόν το μισό από το 31,1% μερίδιο της σαουδαραβικής τράπεζας Banque Saudi Fransi από την γαλλική Credit Agricole.

Να αναφέρουμε τέλος, πως ο Αλουαλίντ υπήρξε ένας από τους πρώτους υπέρμαχους του δικαιώματος των γυναικών στην εργασία και της άρσης της απαγόρευσης να οδηγούν. 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top