Τουσκ: "Θα επιθυμούσαμε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η ίδια το κάνει πολύ δύσκολο"

Ισχυρή στήριξη των 28 στην Κύπρο

Ειδική αναφορά στην ενημέρωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την παρενόχληση των Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στα κατεχόμενα έκανε, στην καταληκτική ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. 

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενημερώθηκε και συμμερίζεται την ανησυχία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για την παρενόχληση της Τουρκίας στους εγκλωβισμένους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες.

Ο Πρόεδρος Τουσκ είχε προηγουμένως μεταφέρει τη συναίνεση των 28 της ΕΕ για το γεγονός ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί στις σχέσεις της με την ΕΕ, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου και της τελωνειακής Ένωσης. 

Ο κ. Τουσκ ενημέρωσε εξάλλου τον Τύπο πως στη βάση του χθεσινού (Πέμπτη) δείπνου, το Συμβούλιο των 28 ζήτησε από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για την περικοπή και τον επαναπροσδιορισμό των κοινοτικών προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία. 

Δήλωσε επίσης ότι θα επιθυμούσε καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία, αλλά η ίδια το κάνει πολύ δύσκολο. Σημείωσε δε πως ο σκεπτικισμός για την Τουρκία χθες, Πέμπτη, ήταν πάρα πολύ έντονος.
 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top