Τουσκ: Δεν υπάρχει ακόμα επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit

"Η φιλοσοφία του να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο φτάνει στο τελικά στο τέλος της, ή τουλάχιστον ελπίζω πως είναι έτσι"

Brexit: Πρόοδος μηδέν στις διαπραγματεύσεις

Δεν υπάρχει, ακόμα, επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα μετά τη συνάντησή του με την Τερέζα Μέι, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος Τουσκ, που σημείωσε ότι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος μετά την ομιλία της Τ.Μέι στη Φλωρεντία, επισκέπτεται το Λονδίνο έχοντας ενημερωθεί από τον Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, μια μέρα μετά την έναρξη του 4ου γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες και αφού τα Κράτη Μέλη επαναβεβαίωσαν τη στάση τους για το θέμα, χθες, κατά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

"Αισθάνομαι επιφυλακτικά αισιόδοξος για τον εποικοδομητικό και πιο ρεαλιστικό τόνο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Φλωρεντία και για τη συζήτησή μας σήμερα", είπε ο Ντ.Τουσκ. "Αυτό δείχνει ότι η φιλοσοφία του ΄να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο` φτάνει στο τελικά στο τέλος της, ή τουλάχιστον ελπίζω πως είναι έτσι". (σσ η αγγλική φράση του Προέδρου του Συμβουλίου ήταν "having a cake and eating it").

"Και αυτά είναι καλά νέα", συμπληρώνει αλλά διευκρινίζει ότι "φυσικά κανείς δεν θα μου πει ποτέ ότι Brexit είναι καλό, γιατί, όπως πάντα έλεγα, στην πραγματικότητα το Brexit είναι μόνο για τον έλεγχο των ζημιών, και δεν άλλαξα τη γνώμη μου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit: Στο επίκεντρο η οικονομική διευθέτηση της εξόδου της Βρετανίας



"Όπως γνωρίζετε, θα συζητήσουμε τις μελλοντικές μας σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μόλις υπάρξει η λεγόμενη επαρκής πρόοδος", τόνισε. "Οι δύο πλευρές εργάζονται σκληρά σε αυτό. Αλλά αν με ρωτούσατε και αν σήμερα τα κράτη μέλη με ρώτησαν, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος. Αλλά θα εργαστούμε σε αυτό", κατέληξε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Χθες το Συμβούλιο, σε μορφή ΕΕ 27, αξιολόγησε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ξεκίνησε ο τέταρτος γύρος συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με τις εξελίξεις και οι υπουργοί της ΕΕ των 27 είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις εν εξελίξει συνομιλίες.

"Η εντολή που υιοθετήσαμε πριν από τέσσερις μήνες παραμένει πλήρως έγκυρη και οι υπουργοί επανέλαβαν και πάλι την πλήρη υποστήριξή τους στον διαπραγματευτή της ΕΕ. Η ΕΕ των 27 παραμένει ενωμένη και έχουμε ένα ενιαίο κανάλι διαπραγματεύσεων. ξεκινά σήμερα θα είναι παραγωγική, δεδομένου ότι ο χρόνος είναι ουσιαστικός",, δήλωσε ο Matti Maasikas, Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας και προεδρεύων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι Υπουργοί ξεκίνησαν επίσης τις προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί για το άρθρο 50, τον Οκτώβριο εξετάζοντας ένα σχολιασμένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης της Συνόδου Κορυφής.

Του Θάνου Αθανασίου.
 

Πηγή φώτο: Αssociated Press

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top