Τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit: Στο επίκεντρο η οικονομική διευθέτηση της εξόδου της Βρετανίας

«H Βρετανία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού»

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για το Brexit

"H Βρετανία θα τιμήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά επιθυμεί να συναρτήσει την πληρωμή αυτών των ποσών με το πλαίσιο της μελλοντικής της σχέσης με την ΕΕ", αποκάλυψε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Ντέιβις, σε κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες με τον Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις, στο πνεύμα της ομιλίας Μέι, όπως σχολιάζουν πηγές της Κομισιόν, δήλωσε σαφώς ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος για τους Ευρωπαίους να πληρώνουν λιγότερο ή περισσότερο λόγω του brexit", αναφερόμενος στον κοινοτικό προϋπολογισμό που ως γνωστόν καλύπτει την περίοδο ως το τέλος του 2020 (η Βρετανία αποχωρεί την 31/3/2019).  Σημείωσε ωστόσο ότι θέλει να συζητήσει το ποσό στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με την ΕΕ - κάτι που αντίκειται στην κοινή θέση των 27: η μελλοντική σχέση θα συζητηθεί μόνο αν υπάρξει πρόοδος σε 4 θέματα κλειδιά, ένα εκ των οποίων είναι ο "λογαριασμός του brexit".

O Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε κατά την εκκίνηση του 4ου γύρου των διαπραγματεύσεων (σημειώνοντας ότι ο λόγος της Πρωθυπουργού Μέι στη Φλωρεντία έδειξε ένα παραγωγικό πνεύμα και "σήμερα συζήτησα την κατάσταση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί και πριν από λίγο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων"), ότι:

"Η ΕΕ επιθυμεί να καταλάβει καλύτερα πως η κυβέρνηση του ΗΒ θα μεταφράσει την ομιλία της Πρωθυπουργού σε διαπραγματευτικές θέσεις", τόνισε. "Είναι καθοριστικό για να προχωρήσουμε αυτή την εβδομάδα και να έχουμε πρόοδο τους επόμενους μήνες στα τρία βασικά θέματα: τους πολίτες, την Ιρλανδία και την οικονομική διευθέτηση, στοιχεία απαραίτητα για τη μετάβαση και τη συζήτηση για το μελλοντικό καθεστώς". "Πρόκειται για ξεχωριστά ζητήματα", είπε. "Δεν χρειάζεται να μας υπενθυμίσω ότι έχουν περάσει 6 μήνες μέσα στη διαδικασία και πως πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά στην ημερομηνία αποχώρησης", τόνισε ο Μπαρνιέ. "Αυτή η στιγμή, πρέπει να είναι η στιγμή της καθαρότητας", σημείωσε.

Από τη πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι αναμένει μια εβδομάδα με όγκο εργασίας. Έκανε όμως λόγο για ξεκάθαρη διαπραγματευτική θέση που περιέχεται στη ομιλία Μέι. Είπε πως το ΗΒ θα κάνει νόμο το πλαίσιο για τα δικαιώματα των πολιτών και ελπίζει για πρόοδο στην ελεύθερη διακίνηση των Βρετανών πολιτών, ενώ εκτιμά ότι ήδη υπάρχει πρόοδος στο θέμα της Β.Ιρλανδίας.

 

Του Θάνου Αθανασίου.

Πηγή φώτο: Αssociated Press 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top