Ο Mikheil Saakashvili έσπασε το μπλόκο των Αρχών και επέστρεψε «με το ζόρι» στην Ουκρανία

Ο εξορισμένος πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας, Mikheil Saakashvili, και εκατοντάδες υποστηρικτές του, μπούκαραν από την Πολωνία στην Ουκρανία την Κυριακή, σε μια προσπάθεια του Saakashvili, να διεκδικήσει εκ νέου την υπηκοότητα του, την οποία και του στέρησε ο Πρόεδρος Petro Poroshenko.

Όπως θα δείτε τόσο στις φώτο όσο και στο video του «Associated Press», ο Mikheil Saakashvili, έφτασε στην δυτική πόλη της Ουκρανίας, Lviv, διασχίζοντας τα σύνορα Mikheil Saakashvili.

Το τρένο που μετέφερε τον ίδιο και τους υποστηρικτές του, εμποδίστηκε ν’ αναχωρήσει από σιδηροδρομικό σταθμό της Πολωνίας για την Ουκρανία, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ του ιδίου και των Αρχών του Κιέβου.

Συνοδευόμενος από νομοθέτες, ακτιβιστές και άλλους υποστηρικτές του, μπήκε στην Lviv όπου και συναντήθηκε με ντόπιους κατοίκους.

Ο πρώην κυβερνήτης της Οδησσού, τόνισε μάλιστα πως εκείνος και όσοι τον συνόδευαν, διέσχισαν τα σύνορα «σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες».

Ο ίδιος, υποστήριξε πως προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει από την ποινική δίωξη, όλους εκείνους που πέρασαν τα σύνορα.

Οι Αρχές της Ουκρανίας, υποστηρίζουν πάντως πως μετά από αυτή την κίνηση, τόσο ο , Mikheil Saakashvili όσο και όλοι όσοι τον συνόδευαν, θα διωχθούν ποινικά.

Τέλος, ο Ουκρανός Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε πως συνολικά 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια της αντιπαράθεσης.

Να σημειώσουμε, πως η υπηκοότητα του Mikheil Saakashvili αφαιρέθηκε έπειτα από εντολή του πρώην πολιτικού του συμμάχου και σημερινού Προέδρου της χώρας, Petro Poroshenko.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Mikheil Saakashvili

Κλήθηκε το 2015 στην Ουκρανία ως μεταρρυθμιστής από τον πρόεδρο Petro Poroshenko. Έκτοτε όμως οι σχέσεις των δύο πολιτικών πέρασαν από σαράντα κύματα. Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα ο Poroshenko αφαίρεσε από τον πρώην φίλο του την ουκρανική υπηκοότητα για υποτιθέμενη υποβολή ψευδών πληροφοριών κατά την υποβολή αίτησης για διαβατήριο. Έτσι ο Saakashvili βρέθηκε «άπατρις» καθώς, εκτός από την ουκρανική έχει χάσει και την ιθαγένεια της Γεωργίας.

Ο Saakashvili είπε ότι επέστρεψε στην Ουκρανία γιατί ήθελε να δώσει μάχη στο δικαστήριο για τη διατήρηση της υπηκοότητάς του.

Ως κυβερνήτης της Οδησσού είχε προσπαθήσει στην αρχή να περάσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε και μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με τον Poroshenko κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Ο Saakashvili επιδιώκει τώρα μια νέα πολιτική καριέρα στην Ουκρανία με το κόμμα του «Κίνημα Νέων Δυνάμεων», αλλά το μέλλον του παραμένει αβέβαιο καθώς απειλείται με σύλληψη και έκδοση στις γεωργιανές αρχές, που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στο Κίεβο κατηγορώντας τον για διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση.

Το 2003 ο Saakashvili είχε σπάσει άλλο ένα αστυνομικό αποκλεισμό, εκείνη τη φορά στη Γεωργία, όταν εισέβαλε στο κοινοβούλιο στην Τιφλίδα.

Ο 49χρονος Saakashvili διετέλεσε πρόεδρος της Γεωργίας από το 2004 μέχρι το 2013, αλλά έπεσε σε δυσμένεια και αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να πάει στη Ουκρανία όπου τον Μάιο του 2015 έλαβε την ουκρανική ιθαγένεια και διορίστηκε διοικητής της Οδησσού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top