Ο τυφώνας Ίρμα "καταπίνει" ανθρώπους και περιουσίες!Στους 14 οι νεκροί - Κινδυνεύει και το νησί του Survivor να εξαφανιστεί!

Το φαινόμενο απειλεί τη Φλόριντα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές - Πρώτη ανάρτηση: 07-09-2017 20:11

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Ίρμα, ο οποίος κατευθύνεται ανέμους 290 χιλιόμετρων στον Άγιο Δομίνικο (στο νησί του Survivor), αφού άφησε 14 νεκρούς και εκατομμύρια άστεγους στη βορειοανατολική Καραϊβική.

Η μανία του Ίρμα (Ιρμα-γεδδών, όπως αποκαλούν τον τυφώνα λόγω της μεγάλης καταστροφής που προκαλεί) άφησε το νησί Σεν Μάρτιν αποκομμένο από τον κόσμο. Το παγκοσμίως γνωστό αεροδρόμιο που τα αεροπλάνα περνούσαν ξυστά από τα κεφάλια των λουομένων διαλύθηκε. Δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό και ηλεκτροδότηση.

Πλήρης καταστροφή σημειώθηκε στον Άγιο Μαρτίνιο και στη Μπαρμπούντα. Ένα κοριτσάκι μόλις 2,5 ετών σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βγει μέσα από το κατεστραμμένο του σπίτι. Ένα νιόπαντρο ζευγάρι  κρύφτηκε  μέσα στο μπάνιο για να γλιτώσει από τη δολοφονική του δίνη. Έτσι γιόρτασε το μήνα του μέλιτος.

Τουλάχιστον 900.000 άνθρωποι έμειναν στο σκοτάδι. Οι δρόμοι γέμισαν με καλώδια ηλεκτροδότησης από τις εκρήξεις. Μέχρι και λεωφορεία αναποδογύρισαν.Οι περαστικοί σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, προκειμένου να σώσουν τους εγκλωβισμένους επιβάτες.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από τον τυφώνα Ίρμα αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 37.000.000 άνθρωποι. 

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακολουθούν άλλοι δύο τυφώνες, ο Χοσέ και η Κάτια. 

Η Κάτια, στον κόλπο του Μεξικού, δεν απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μπορεί αύριο να πλήξει τη Βερακρούζ. Ο Χοσέ, που ακολουθεί την Ίρμα και απέχει 1.310 χιλιόμετρα ανατολικά των Αντιλλών, θα μπορούσε να φτάσει επίσης στα παράλια των ΗΠΑ.

Η ΙΡΜΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ  ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΙΑΜΙ 

Ο κυκλώνας Ίρμα θα είναι «πραγματικά καταστροφικός» όταν φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, μέσω του Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και «να παραμείνουν ασφαλείς», τονίζοντας ότι «έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Ο Τραμπ ενέκρινε χθες Τετάρτη την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

Στη Φλόριντα θα κλείσει το διεθνές αεροδρόμιο Key West της Φλόριντα. Οι κάτοικοι στο Μαϊάμι και στις άλλες παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να προφυλάξουν τις περιουσίες τους και να προμηθευτούν με τα απαραίτητα αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ έχει δοθεί οδηγία να είναι σε επιφυλακή καθώς αναμένεται να δοθεί ειδοποίηση για μεταφορά στα καταφύγια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, με  βάση τα τελευταία στοιχεία των μετεωρολόγων, ο τυφώνας αναμένεται να υποβαθμιστεί στην κατηγορία 4 όταν φτάσει στη Φλόριντα, ωστόσο θα παραμείνει ένα εξαιρετικά ισχυρό φαινόμενο, με καταστροφικές συνέπειες.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν ειδοποιήσει όλες τις παράκτιες περιοχές να εκκενωθούν από τους κατοίκους, ενώ έχουν τοποθετηθεί μεγάφωνα σε όλους τους δρόμους, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες για το που θα καταφύγουν και που βρίσκονται οι καταυλισμοί που έχουν στηθεί.

Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, υπάρχει ήδη σχέδιο εκκένωσης τριών νοσοκομειακών μονάδων που βρίσκονται στη Νότια Φλόριντα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος, γεγονός που ενδέχεται να αποβεί μοιραίο για πολλούς ασθενείς.

Στα δημοφιλή τουριστικά νησάκια Φλόριντα Κις πάντως, οι αρχές έχουν αρχίσει ήδη να απομακρύνουν τους τουρίστες. Στο Κι Γουέστ οι δρόμοι έχουν ήδη αδειάσει και το 90% των επιχειρήσεων έκλεισαν. Θα φύγουν επίσης από την περιοχή όλοι οι τοπικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών και των πυροσβεστών. "Αν μείνετε, θα είστε μόνοι σας", προειδοποίησε ο διοικητής της κομητείας Μονρό.

Στην Κούβα, που απέχει 145 χιλιόμετρα νότια των Φλόριντα Κις, έχει σημάνει συναγερμός για κυκλώνα στις κεντρικές και ανατολικές περιοχές και οι κάτοικοι της Αβάνας περίμεναν στην ουρά για να προμηθευτούν τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ Η ΑΓΓΛΙΑ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΙ ΜΕ ΜΑΚΡΟΝ 

Από τη μανία της Ίρμας δεν γλίτωσαν ούτε οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, όπου επίσης έχουν διαπιστωθεί «σοβαρές» ζημιές. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Καραϊβική.

Η Βρετανία αποδέσμευσε ποσό 12 εκατομμυρίων στερλινών (περίπου 13 εκατ. ευρώ) και στέλνει ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για να βοηθήσει τα νησιά που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα Ίρμα στην Καραϊβική.

«Ανησυχούμε γενικότερα και ιδίως για τα υπερπόντια εδάφη μας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άλαν Ντάνκαν, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Αποδεσμεύουμε άμεσα 12 εκατομμύρια λίρες, που θα είναι διαθέσιμες μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης, για την ανοικοδόμηση σε περίπτωση καταστροφής», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον έκανε γνωστό ότι το ιδιωτικό νησί του, το Νέκερ, στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, έχουν υποστεί «σημαντικές ζημιές». Διευκρίνισε όμως ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, που αποφάσισαν να μείνουν στο νησί και να περιμένουν κλεισμένοι σε κελάρι κάτω από το σπίτι να περάσει η Ίρμα, είναι όλοι σώοι και ασφαλείς.

 

 

 

Ο κυκλώνας Ίρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Άντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5. Η Ίρμα, που συνοδευόταν από ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα επί περισσότερες από 33 ώρες, κατέρριψε το ρεκόρ του «σούπερ-τυφώνα» Χαϊγιάν που έπληξε το 2013 τις Φιλιππίνες και άφησε πίσω του 7.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top