"Ανατολίτικο παζάρι" κάνει η Άγκυρα με τους πυραύλους S-400

Την ίδια ώρα συνεχίζει να προκαλεί με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

"Σίριαλ" θυμίζει πλέον η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Άγκυρα, που παίζει έξυπνα ένα γεωπολιτικό παιχνίδι.  

Για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα, τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Τρίτη ότι η συμφωνία για τους S-400 υπογράφηκε, όμως αυτό διαψεύστηκε από εκπρόσωπο της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας. «Η συμφωνία μπορεί να είναι κοντά, αλλά δεν έχει υπογραφεί προς το παρόν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρίας. 

Η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα να μην τολμήσει να προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων και μάλιστα έστειλε σήμερα Τετάρτη τον αμερικανό υπουργό Άμυνας στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο Τζέιμς Μάτις έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, προκειμένου να καταλάβει τι ανταλλάγματα ζητούν οι Τούρκοι. 

Η χώρα μας παρακολουθεί το θέμα, δηλώνοντας ψύχραιμη. «Εμείς δεν πρόκειται να μπούμε σε λογική και διαδικασία κυνηγητού εξοπλισμών. Πολλά από αυτά, σας βεβαιώνω, είναι πολλές φορές περισσότερο λόγια, παρά συγκεκριμένες πρακτικές», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

Αν πάντως η αγορά των ρωσικών πυραύλων κλειδώσει, τα δεδομένα στο Αιγαίο θα αλλάξουν δραματικά υπέρ της Τουρκίας, σε συνδυασμό και με την επικείμενη έλευση των πρώτων αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 εντός του 2018.  

Η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπο αντίδρασης και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Όπως τονίζουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 που έχει ανακοινωθεί, δεν αρκεί.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top