Μακελειό στη Μπουρκίνα Φάσο-Τρομοκρατική επίθεση με 18 νεκρούς σε εστιατόριο

Είναι η δεύτερη πανομοιότυπη επίθεση τα τελευταία δύο χρόνια

Ισλαμιστές τρομοκράτες στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως σε τουρκικό εστιατόριο όπου συχνάζουν κυρίως αλλοδαποί. Τουλάχιστον 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Είναι η δεύτερη πανομοιότυπη επίθεση τα τελευταία δύο χρόνια, στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, ενός από τα πτωχότερα κράτη παγκοσμίως.

Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση που διήρκησε περισσότερες από επτά ώρες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Χρειάστηκαν τεθωρακισμένα οχήματα και ειδικές δυνάμεις για να τερματιστεί η επίθεση. Σχεδόν επτά ώρες μετά την έναρξή της.

Δύο από τους τζιχανστιστές είναι νεκροί κατά την ανταλλαγή πυρών με τις Αρχές ασφαλείας. Πιστεύεται ότι οι τρομοκράτες ήταν τρεις ή τέσσερις και έφθασαν στο εστιατόριο με μοτοσυκλέτες.

«Μόλις είχαμε τελειώσει να τρώμε. Περιμέναμε έξω για τον οδηγό να έρθει με το αυτοκίνητο. Μετά ακούσαμε τους πυροβολισμούς», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.

Τα θύματα είναι διαφόρων εθνικοτήτων. Μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί ότι ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας Γάλλος και ένας Τούρκος. Η Μπουρκίνα Φάσο, ένα περίκλειστο κράτος της Δυτικής Αφρικής έχει στα βόρεια σύνορα του το Μαλί το οποίο έχει χρόνιο πρόβλημα με τους ισλαμιστές.

Κατά την προηγούμενη επίθεση το 2016 την ευθύνη είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα του Μαγκρέμπ με μία άλλη ριζοσπαστική ομάδα που ονομάζεται Αλ Μουραμπιτούν. Στη Μπουρκίνα Φάσο όμως έχει αναπτυχθεί ήδη ισλαμιστική οργάνωση την οποία η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως τρομοκρατική.

Εν τω μεταξύ, στην Κωνσταντινούπολη, ύποπτος βομβιστής αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος είχε συλληφθεί ενώ ετοιμάζοταν για την επίθεσή του, όπως είχαν ανακοινώσει οι τουρκικές Αρχές, μαχαίρωσε και σκότωσε αστυνομικό ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Αμέσως μετά ο συλληφθείς σκοτώθηκε από άλλους αστυνομικούς.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top