Politico: Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα κάνει υποχωρήσεις

O νέος Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θέλει να επαναφέρει την ΠΓΔΜ στην πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Politico. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη δείξει μεγάλη επιμονή για να φθάσει μέχρι εδώ και ότι έχει ήδη σχεδιάσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, ενώ διπλωμάτης από τη Δύση τον χαρακτήρισε ως την "καλύτερη ευκαιρία" που είχε ποτέ η χώρα.

Για να επιτύχει, ωστόσο, τους στόχους του, επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Ζάεφ θα χρειαστεί να επιλύσει ένα πρόβλημα, το οποίο παιδεύει την ΠΓΔΜ από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την υπό κατάρρευση κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία το 1991 – την ελληνική αντίθεση προς την ονομασία της χώρας.

Καθώς μία περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ονομάζεται Μακεδονία, εξηγεί η αρθρογράφος, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι η χρήση του συγκεκριμένου ονόματος από τα Σκόπια συνεπάγεται αξιώσεις στην εδαφική της επικράτεια, ενώ οι Έλληνες έχουν επίσης θυμώσει με το γεγονός ότι τα Σκόπια διεκδικούν την πατρότητα προσωπικοτήτων, όπως ο Φίλιππος ο Μακεδόνας και ο Μέγας Αλέξανδρος, οι οποίες ιστορικά θεωρούνται κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.    

Η κυβέρνηση Γρουέφσκι, συνεχίζει το δημοσίευμα, επέλεξε να προκαλέσει την Αθήνα, προχωρώντας σε μία τεράστια αναμόρφωση των Σκοπίων με νεοκλασικές προσόψεις και δίνοντας την ονομασία Μέγας Αλέξανδρος σε τμήματα υποδομών, όπως το κύριο αεροδρόμιο και μία λεωφόρο.

Ο Ζάεφ από τη μεριά του, υπογραμμίζει η συντάκτρια, υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις αν η Αθήνα είναι έτοιμη να άρει την αντίθεσή της προς την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως «αν η ελληνική πλευρά είναι πράγματι προετοιμασμένη να μας βοηθήσει, είμαστε προετοιμασμένοι να εξετάσουμε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει» και ότι δεν είναι σταθερός σε κανένα θέμα, έτσι ώστε τα πάντα είναι πιθανά.

Θάνος Αθανασίου (Βρυξέλλες)

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top