Στη ζώνη Σένγκεν μπαίνει η Κροατία

Διευκολύνσεις και ασφάλεια για τους Ευρωπαίους πολίτες

Στη ζώνη Σένγκεν μπαίνει η Κροατία

Με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), συνδέεται από σήμερα, Τρίτη, η Κροατία, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι η Κροατία θα μπορεί τώρα να ανταλλάσσει πληροφορίες με άλλα κράτη μέλη μέσω του SIS,  για πρόσωπα που αναζητούνται σε σχέση με την τρομοκρατία και άλλα σοβαρά εγκλήματα, αγνοούμενα πρόσωπα και ορισμένα αντικείμενα, όπως κλεμμένα οχήματα, πυροβόλα όπλα και έγγραφα ταυτότητας.

Αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και θα συμβάλει στην ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών, αναφέρει η Κομισιόν.

Η ενσωμάτωση της Κροατίας στο SIS θα συμβάλει επίσης στη μείωση του χρόνου αναμονής στα χερσαία σύνορα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας - και με τα δύο κράτη μέλη που έχουν πρόσβαση στο SIS, δεν θα υπάρχει πλέον ανάγκη ελέγχου των βάσεων δεδομένων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η Κομισιόν είχε προτείνει τη σταδιακή ενσωμάτωση της Κροατίας στο SIS στις 18 Ιανουαρίου 2017, με το Συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν στις 25 Απριλίου 2017 και να καθορίζει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας για τις 27 Ιουνίου 2017.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top