Έιντε στο Ανατολού: «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν κατέρρευσαν»

Τι δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Έιντε στο Ανατολού: «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν κατέρρευσαν»

«Δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν», δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη διπλωματική δουλειά και θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Ο Έιντε είπε ακόμη πως ο ίδιος συμφωνεί με τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς πως όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει στο να τονιστούν ιδιαίτερα κάποια ζητήματα.

Στη συνέντευξή του στο Ανατολού ο Έιντε, είπε ότι υπάρχει μια καθαρή στάση της Τουρκίας υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας. «Η Τουρκία από την αρχή στήριξε αυτή τη διαδικασία. Και ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη Σύνοδο για το Κυπριακό στη Γενεύη αν συνέλθει ξανά χωρίς καμιά προϋπόθεση», ανέφερε.

Όταν κλήθηκε από το Ανατολού να σχολιάσει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θέτει όρο να συζητηθούν το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και του εδαφικού πριν από τα άλλα θέματα αντίθετα με τις προηγούμενες συμφωνίες των πλευρών», ο Έιντε είπε:

«Πάντοτε προσπαθώ για να καταλήξουν σε συμφωνία οι πλευρές. Η άποψη της νοτίου Κύπρου είναι αυτή. Η άποψη της Τ/κ πλευράς την οποία στηρίζει και η Τουρκία είναι να συζητηθούν όλα μαζί και αλληλένδετα στο πλαίσιο των παραμέτρων που είχαν οριστεί προηγουμένως. Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να τα φέρω όλα αυτά μαζί σε ένα χαρτί. Ασφαλώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δει κανείς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Από αυτή την άποψη συμφωνώ με την άποψη της τουρκικής πλευράς ότι όλα τα θέματα συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα κάποια ζητήματα. Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να κάνω περισσότερα σχόλια επειδή αυτό είναι που προσπαθώ ακριβώς να διαπραγματευτώ αυτές τις μέρες», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η αλλαγή μεθόδου που προτάθηκε εν μέσω της διαδικασίας  προκαλεί πρόβλημα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε: «Ναι. Πιστέυω ότι θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε τη Σύνοδο όπως ήταν αρχικά και όπως ήταν το αρχικό σχέδιο. Τότε θα καταναλώναμε την ενέργειά μας στις πραγματικές διαπραγματεύσεις παρά στο να συζητούμε πως να τις οργανώσουμε».

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα συναντήσεων της διαδικασίας για το άμεσο μέλλον και πως είναι σε συνεχή επαφή με τις πλευρές. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για σύνοδο που θα συμμετάσχουν οι πλευρές.

«Μια συνάντηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων στην οποία θα συμμετάσχουν και οι πλευρές στην Κύπρο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν συνέλθουν για τη σύνοδο. Και το θέμα της συνάντησης των ηγετών της Κύπρου είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσουν οι ίδιοι στην Κύπρο. Πιστεύω ότι θα πάρει λίγο χρόνο για να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο. Είναι ένα αδιέξοδο. Αλλά δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν. Από μια άποψη είμαστε σε ένα αδιέξοδο και πρέπει να κάνουμε λίγη διπλωματική δουλειά για να υπάρξει διέξοδος», ανέφερε.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top