Υποψίες ότι ετοίμαζαν ΝΕΟ πραξικόπημα κατά του Ερντογάν ΠΕΝΤΕ μήνες μετά το πρώτο της 15ης Ιουλίου

Αίτημα για αφαίρεση τουρκικής υπηκοότητας από τον Γκιουλέν

Υποψίες ότι ετοίμαζαν ΝΕΟ πραξικόπημα κατά του Ερντογάν

Πέντε μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου υπήρχαν υποψίες ότι θα γινόταν ξανά δεύτερο πραξικόπημα και αυτή τη φορά οι πραξικοπηματίες θα χτυπούσαν σε τελετή που θα συμμετείχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με ελικόπτερα.

Σύμφωνα με κατηγορητήριο που ετοίμασε ο Εισαγγελέας Άγκυρας, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμμετείχε σε τελετή παράδοσης των ελικοπτέρων ΑΤΑΚ τον Δεκέμβριο του 2016 επειδή υπήρξαν υποψίες ότι θα γινόταν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του. 

Με βάση τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, η επίσημη τελετή θα γινόταν ημέρα Τρίτη και τα ελικόπτερα θα παραδίδονταν δύο μέρες μετά.

Ωστόσο με αλλαγή στο πρόγραμμα την τελευταία στιγμή, τα ελικόπτερα θα παραδίδονταν δύο μέρες νωρίτερα και θα πετούσαν με πυρομαχικά κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία θα συμμετείχε και ο Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προκάλεσε τις υποψίες του εισαγγελέα ο οποίος ενημέρωσε την προεδρία και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμμετείχε στην τελετή. Συνελήφθη ο διοικητής της Σχολής Αεροπορίας όπου γινόταν η τελετή.

ΝEA ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

Νέα σχέδια κάνουν οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί του τουρκικού στρατού οι οποίοι συμμετείχαν στο ΝΑΤΟ και καταζητούνται τώρα από τις τουρκικές αρχές.

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος γράφει ότι έπειτα από εντολές του Φετουλάχ Γκιουλεν οι αξιωματικοί αυτοί κάνουν συσκέψεις σε χώρες της Αδριατικής υπό την επίβλεψη στρατηγών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι είναι σε επαφή ακόμη με τους εκπροσώπους της Βοσνίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και υπό την επίβλεψη του ΝΑΤΟ συζητούν τί θα μπορούσε να γίνει από δω και πέρα. 

Μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από τα καθήκοντά τους έχουν απομακρυνθεί 237 Τούρκοι στρατιωτικοί από τους 462 σε χώρες του στρατηγείου του ΝΑΤΟ με την κατηγορία της συμμετοχής στο κίνημα Γκιουλέν ενώ 200 από αυτούς αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν. Το κίνημα Γκιουλέν φέρεται να τους είπε: “Μη επιστρέψετε στην Τουρκία. Ζητείστε άσυλο στη χώρα που βρισκόσαστε. Μια μέρα θα βάλετε πάλι τη στολή σας”. Από αυτούς 40 ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, 23 στο Βέλγιο, 10 στην Ολλανδία, 5 στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό τύπο της Τουρκίας διερευνούν αν υπάρχει περιθώριο για δεύτερο πραξικόπημα. Κάνουν συναντήσεις σε χώρες της Αδριατικής Θάλασσας και συνεχίζουν τις επαφές τους με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ. 

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΓΚΙΟΥΛΕΝ

Δικαστήριο στα Άδανα υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για αφαίρεση της τουρκικής υπηκοότητας από τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για το πραξικόπημα τη 15ης Ιουλίου. 

Ο τουρκικός τυπος σχολιάζει ότι είναι το πρώτο βήμα για την αφαίρεση της υπηκοόητάς του.

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top