Παίζουν με τη φωτιά οι Τούρκοι: Όλος ο στόλος τους σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τον «θαλασσόλυκο»

Η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί σε αέρα και θάλασσα, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο. Ο Πάνος Καμμένος προειδοποίησε την Τουρκία με σκληρή γλώσσα, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να συναντηθεί σε λίγες μέρες στην Κωνσταντινούπολη με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα προκλητική άσκηση με πυρά έκανε το απόγευμα η τουρκική φρεγάτα «ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ» εντός των θαλάσσιων οικοπέδων 6,7, 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν υποθαλάσσιες έρευνες από διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.

Στο Αιγαίο τέσσερα τουρκικά F-16 έκαναν παραβιάσεις στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16 της Σούδας, ενώ δύο ακόμα τουρκικά F-16 μπήκαν το πρωί από την περιοχή Λήμνου-Λέσβου.

Ο Πάνος Καμμένος προβλέπει θερμό καλοκαίρι με φόντο κυρίως την Κύπρο και προειδοποιεί την Τουρκία:

«Εάν όμως προσπαθήσουν να προσβάλλουν την εθνική κυριαρχία μας ή την εδαφική μας ακεραιότητα, η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία».

Ορισμένοι πιστεύουν πάντως ότι ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να τα βάλει με Αμερικανούς, Γάλλους, Ιταλούς και Ισραηλινούς, εταιρείες των οποίων θα κάνουν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Δεν είμαι βεβαία ότι ο κ. Ερντογάν έχει πραγματική πρόθεση να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, γιατί ξέρει ότι το κόστος αυτό θα είναι δυσβάστακτο για την Τουρκία…» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Πρωτοβουλία ώστε να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας αναλαμβάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος  που θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας των χωρών του Εύξεινου Πόντου.

Θα έχει προηγηθεί πιθανότατα συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις 14 και 15 του μηνός στο Πεκίνο, στο περιθώριο του «Belt and Road Forum».

Πριν από λίγο η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι βγάζει σε τουρκικά και διεθνή ύδατα του ΝΑ Αιγαίου ένα ακόμα ερευνητικό σκάφος, μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία θα δώσει σύντομα «το παρών» στη Μεσόγειο. Ήδη το ρωσικό πολεμικό πλοίο «Γιαμάλ» πέρασε το πρωί από την θάλασσα του Μαρμαρά στο Βόσπορο. Το συνόδευαν ένα σκάφος του λιμενικού και ένα της αστυνομίας. Στο κατάστρωμα του υπήρχαν πολλοί Ρώσοι ναύτες ενώ δυο από αυτούς φυλούσαν σκοπιά πάνοπλοι στην πλώρη του σκάφους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top