Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα - Νέα τουρκική άσκηση στην Κυπριακή ΑΟΖ την Δευτέρα

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Με νέα NAVTEX το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας επιχειρεί να εισέλθει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και να πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά.

Η NAVTEX 465/17 δεσμεύει περιοχή Νοτιοδυτικά της Μεγαλονήσου και περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων 6,7, 10 και 11 όπου διενεργούνται σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Κύπρου. Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμφισβητήσει τα όρια της ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με συνέντευξη του στην εφημερίδα REAL NEWS στέλνει μήνυμα σην Τουρκία.

«Όποια βοήθεια χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε στη διάθεση της. Η Άγκυρα εκβιάζει στο θέμα των κοιτασμάτων. Όμως, μόνο αν κάποιος δεν έχει αντοχές μπορεί να πέσει θύμα εκβιασμών», δήλωσε ο Νίκος Κοντζιάς στην REAL NEWS.

Η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται στο Αιγαίο καθώς εντός της εβδομάδας πραγματοποιείται η μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία Θαλασσόλυκος. Όλος ο Τουρκικός στόλος θα βρίσκεται στο Αιγαίο από τις 13 εως τις 28 Μαΐου παράλληλα με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Ο Νίκος Κοτζιάς ξεκαθαρίζει πως ο μεγαλύτερος φόβος του δεν είναι για κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο αλλά...

Ο πρόεδρος του ψευδοκράτους στην Κύπρο Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη προανήγγειλε την ένταση που θα επικρατήσει στο Αιγαίο το ερχόμενο καλοκαίρι, δηλώνοντας: «Τον Ιούλιο μαζί με τις γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο θα έρθει και ένταση. Άλλωστε άρχισε από τώρα. Ωστόσο μπορούμε να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχή ειρήνης και σταθερότητας»

Εκτός από την Κυπριακή ΑΟΖ, στο στόχαστρο των τουρκικών ασκήσεων βρίσκεται και το Καστελόριζο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο ξεκάθαρα η Τουρκία επιχειρεί να αποτρέψει τη δημιουργία ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή που συνδέει Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Με νέα NAVTEX το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δεσμεύει διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου για ανθυποβρυχιακή άσκηση που θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα.

Οι προκλήσεις όμως δεν σταματούν στις ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Στα χωρικά ύδατα της Κύπρου βρέθηκε και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος BARBAROS, το οποίο μάλιστα όταν προειδοποιήθηκε από τις κυπριακές αρχές απάντησε με τον ύμνο των γενίτσαρων.

Παράλληλα, Τουρκική φρεγάτα έκανε άσκηση με πραγματικά πυρά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top