Ακιντζί: «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο»

"Η επίλυση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ"

Ακιντζί: «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικο

«Η Τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση μέχρι τον Ιούλιο» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, εκτιμώντας ότι μπορεί από τον Ιούλιο να υπάρξει ένταση στην περιοχή, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει γεωτρήσεις. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων», ανέφερε ακόμη πως, αν υπάρξει αποτέλεσμα στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου  και δεν θα γίνουν νομός της Τουρκίας. 

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μια λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τις ενδιαφερόμενες πλευρές.

Ανέφερε, επίσης, ότι για να μπορεί να υπάρξει λύση ομοσπονδιακή πρέπει να αλλάξει νοοτροπία της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας, προσθέτοντας ότι η  Ελληνοκυπριακή διοίκηση δυσκολεύεται στο θέμα διαμοιρασμού εξουσιών διακυβέρνησης.

«Είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί ομοσπονδία παρά συνομοσπονδία ή ενιαίο κράτος. Εμείς, ακόμη και αν είναι δύσκολο, εργαζόμαστε για μια ομοσπονδία, την οποία θα μπορούν να αποδεχτούν όλες οι πλευρές και, μέχρι τον Ιούλιο, μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, θα συνεχίσουμε την εποικοδομητική μας στάση με όλη την καλή μας πρόθεση» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι άρχισε να φαίνεται νωρίς η αρνητική επίδραση των προεδρικών εκλογών του 2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ, όπως είπε, μπορεί από τον Ιούλιο και μετά, η πρόθεση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να κάνει γεωτρήσεις να είναι αιτία για να ξεκινήσει νέα ένταση στην περιοχή, «ενώ τα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής δεν θα έπρεπε να δημιουργούν ένταση αλλά να είναι αιτία για συνεργασία».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεσήμανε ακόμη ότι «αν δεν φτάσουμε με επιτυχία στο τέλος αυτής της διαδικασίας, για λόγους που δεν θα οφείλονται σε μας, εμείς, ως Τουρκοκύπριοι, θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας ως ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου', ως δημοκρατική και κοσμική κοινότητα, με την δική μας ταυτότητα. Όπως δεν υπάρχει αίτημα για να γίνουμε νομαρχία και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για μια νέα επαρχία».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τόνισε, τέλος, ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες, το τελευταίο διάστημα, είναι σε ένταση. 

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top