ΑΥΣΤΗΡΗ προειδοποίηση Ευρωπαίων στην Άγκυρα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια

Έντονη η ενόχληση των Βρυξελλών από τις προσπάθειες της Τουρκίας να υποδαυλίσει την ένταση

Την έντονη ενόχληση των Βρυξελλών προκαλούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να υποδαυλίσει εντάσεις στα Βαλκάνια, και να αποσταθεροποιήσει την περιοχή προς όφελός της. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε για εξηγήσεις από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

 

Αυστηρό μήνυμα ότι θα παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, αν τορπιλίζει την ειρήνη στην περιοχή, έστειλαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών στον Τούρκο συνάδελφό τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο κάλεσαν εκτάκτως στη σύνοδό τους στη Μάλτα.

«Αν η Τουρκία ενδιαφέρεται για τις διαπραγματεύσεις ένταξής της στην Ένωση, γνωρίζει πολύ καλά τι συνεπάγεται αυτό, ιδιαίτερα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, στην δημοκρατία και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην αρχή καλής γειτονίας», δήλωσε η Φεντερίκα Μογγερίνι, εκπρόσωπος της Ε.Ε για τις Εξωτερικές σχέσεις.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει τους σχεδιασμούς της για ένα ισλαμικό τόξο στα Βαλκάνια. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη στην περιοχή.

«Θεωρεί όλη τη Βαλκανική ένα διάδρομο της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Οι σχέσεις του Ερντογάν με Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο και κυρίως με το ισλαμικό στοιχείο της περιοχής είναι παλαιές, από την περίοδο της διάλυσης της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας» εξήγησε στο Star ο Ιωάννης Μάζης, διευθυντής του τμήματος Τουρκικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Όταν τα πράγματα κινούνται σε τεντωμένο σχοινί, καλό είναι όλες οι πλευρές να επιδεικνύουν ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Παντείου.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις κινήσεις της Τουρκίας και στο μεταναστευτικό.

Εκρηκτικό μείγμα όμως προκαλεί η πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στον κόσμο, που βρίσκεται στην περιοχή Μπονστίλ, στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι εξελίξεις πάντως βρίσκονται στο μικροσκόπιο και της Ουάσινγκτον.

Η κύριος Τσαβούσογλου πάντως έθεσε ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top